• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Премиерен афиш за сезон 2014/2015

Премиерен афиш за сезон 2014/2015

/КРОСС/Завесите се вдигат отново през септември. На сцените на родните театри ще видим редица нови представления.

На сцената на Народния театър "Иван Вазов" с премиера се завръща режисьорът Явор Гърдев. На 11 септември ще видим най-новата му постановка на "Жанна" от Ярослава Пулинович. В главната роля - Светлана Янчева.

С премиери в афиша са и Теди Москов - "Каквато ме поискаш" по Пирандело на 10 октомври, и Стоян Радев - "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов през ноември. "Най-сложният женски образ в театъра" Москов е поверил на Снежина Петрова, а във втория спектакъл ще видим Леонид Йовчев като харамията Орце Попйорданов.

От началото на септември режисьорът Красимир Спасов започва репетициите на "В полите на Витоша", чиято премиера ще е през октомври в Театър "Българска армия". С постановката театърът ще отбележи стогодишнината от смъртта на Яворов.

През новия театрален сезон ще видим още "Лес" на Островски,постановка на Николай Ламбрев. А в началото на новата 2015 година е премиерата на Асен Шопов - "Време разделно" с участието на всички артисти от трупата.

Тандемът Бина Харалампиева-Юрий Дачев (неизменно със сценография/костюми от Петя Стойкова) отдавна вече е марка за екипна работа. Появяват се в различни театри, работят с различни актьорски състави, но резултатът винаги е добър.

На 19 септември тандемът Бина Харалампиева - Юрий Дачев ще се появят в „Швейк". Дачев е изтръскал така романа"Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война", че образът, макар и да не разказва всичките си истории, получава своята логика. Звучи убедително и смешно. Харалампиева е избрала само двама участници - Герасим Георгиев-Геро за Швейк и Валентин Танев - за всичко останало (женски, кучешки и дузина други роли).

Армията напусна младата актриса Александра Сърчаджиева, която прие роли в Сатиричния театър. Там тя ще смени бременната Силвана Пишимарова не само в "Бурунданга", а и в премиерното заглавие "Не всеки е крадец мошеник" по Дарио Фо.

Постановката е на Андрей Калудов с Ернестина Шинова и Албена Павлова в главните роли, а спектакълът е копродукция с Пернишкия театър. Първата премиера на Сатирата обаче се нарича Bella Donna, постановка на Щефан Флеминг/Борислав Петранов.

От октомври Нона Йотова ще забавлява зрителите като майсторка на рецепти за кулинарни шедьоври и за справяне с омръзнали любовници. В  афиша ще влезе и "Тенор под наем", постановка на Венцислав Асенов с участието на Веселин Ранков.

Чаровната Стефка Янорова ще си партнира с Васил Михайлов в "Брудершафт" под режисурата на Асен Шопов. Премиерата е на 30 септември в Театър 199. На 12 октомври там ще се появи и "Чинечита", но с участието на Стафан Мавродиев. През 50-ия си сезон театърът ще разчита много на "Червено" - поставена от Владлен Александров, пиесата на Джон Лоуган с Георги Кадурин и Иван Юруков започва истинския си път към зрителите, след като бе показана премиерно през юли.

Театър "София" ще започне сезона с постановката от края на миналия сезон - "Сватбата на дребния буржоа" на Петринел Гочев. Първата премиера на театъра е на 23 септември - "Антигона" на режисьора Иван Добчев.

Малък градски театър "Зад канала" ще представи "Човекоядката" от Иван Радоев и възродена от Бина Харалампиева. В ролята на Топузов, донесла слава на Тодор Колев, сега е Христо Мутафчиев. Официалната премиера е през октомври.

На сцената на „Зад канала" ще видим още "Чиста къща", постановка на Влади Люцканов с гост актрисата Мария Каварджикова.

Люцканов ще постави и "Кухнята" в Младежкия театър, но първата премиера там е "Кривите огледала", режисирана от Ивайло Христов. Марий Росен пък работи по текстове на Чехов, Кафка и Хесе.

И през този театрален сезон Мариус Куркински ще играе моноспектакъла си "Сънят на смешния човек". Къде? Навсякъде.

И Камен Донев ще продължи да играе моноспектаклите си „Възгледите на един учител за всеобщата просвета" и „Възгледите на един учител за народното творчество"

Драматичният театър в Пловдив обещава 4 нови заглавия. Две от тях са: "Сако от велур", постановка на Борис Панкин, и "Какво видя икономът през ключалката" на Красимир Ранков.

С четири нови заглавия е и афишът на Сливенския театър. Сред очакваните с най-голям интерес е "Ефектът", чиято премиера е на 23 септември.

Варненските зрители пък очакват "Бурята" от Шекспир, "Свекърва" от Срашимиров и "Всичко наопаки" от Молиер.

В Бургас сезонът ще започнае с "Око под наем" от Шафър и "Кредитът" от Галсеран.

Русенският театър вдига завесите с "Без зестра" на 10 септември.

В Плевен първо ще разчитат на излезлия през май моноспектакъл "Мерилин Монро - възход и агония" на режисьорката Елена Баева и актрисата Надя Новоселска, а в Смолян - на новия живот на Родопския драматичен театър с "Последният пастир" по Хайтов и още поне три премиери. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.