• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Руснаците вече не се женят преди да навършат 34

Руснаците вече не се женят преди да навършат 34

/КРОСС/ Световната тенденция за девалвация на семейните ценности вече е засегнала и Русия, твърдят експерти.Днешното население на Руската федерация предпочита да встъпва в брак в значително по-зряла възраст от своите родители. Причините за отлагането обаче могат да бъдат не само инфантилност, но и желанието първо да се изгради кариера и постигне финансова стабилност.

Бум на сватбите в Русия се очаква на датите, които съдържат три осмици: 8, 18 и 28 август.

Според организаторите на сватбени събития много от двойките избират да се бракосъчетаят именно на подобни „красиви" дати с повтарящи се цифри. Данните от руската официална статистика за последните седем години сочат, че средната възраст за сключване на брак се е увеличила до 34 години.

Според Александър Рикел, доцент по психология в Московския държавен университет (МГУ), бракът е един от основните маркери за социална зрялост, но неговата ценност постепенно девалвира. „Официалната статистика просто потвърждава стереотипа по отношение на младото поколение, т.е. хората, който днес са под 30-годишни. На Запад ги наричат „поколението Питър Пан" - вечните деца, които се къпят в лъчите на своята инфантилност; късно се женят, късно раждат деца, късно започват да живеят самостоятелно", заяви руският психолог.

„Това поколение има различни критерии за зрялост. Независимо от това обаче факт е, че брачната институция е все по-ниско ценена и възрастта на младоженците нараства", добавя доцент Рикел. Според Олга Маховска, доктор по психология, обаче тази „зрялост може и никога да не настъпи". „Виждаме хора на по 50-60 години, които се държат като младежи и твърдят, че все още не са се решили на брак. Те продължават възприемат себе си като младежи и съответно търсят млади партньори. Това е вид социален нарцисизъм", твърди Маховска.

Според нея все повече хора смятат, че „смисълът на живота не е в това да напишат книга, да решат математическа теорема, не е в труда, а е в това да изживеят дните си в удоволствия". При подобна нагласа „социалната зрялост може и никога да не настъпи".

Руските учени обаче откриват и обратната тенденция. Сред определени слоеве на руското общество патриархалните и религиозни ценности укрепват. Браковете на тези хора са стабилни и многодетни. „В обществото винаги има тенденция и анти тенденция", заключва Маховска.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.