• 19 Юни 2019 |
 •  USD / BGN 1.7483
 •  GBP / BGN 2.1877
 •  CHF / BGN 1.7502
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Вселената има двойник от антиматерия, където времето тече обратно

Вселената има двойник от антиматерия, където времето тече обратно

/КРОСС/ Вселената ни може би е само „огледално отражение" на паралелен свят, създаден от антиматерия и носещ се в обратна посока по скалата на времето от Големия взрив.

Революционната теория е на канадските учени Латам Бойл, Кирън Фин и Нийл Търок от Института по теоретична физика и звучи като фантастичен роман, но помага за разрешаването на няколко парадокса, нямащи обяснение от съвременната наука.

Според новия модел в момента на Големия взрив се образували две „симетрични" вселени. В едната - където живеем ние - времето потекло в познатата ни посока, а другата - огледалната - започнала да се отдалечава в миналото със същата скорост. Канадските учени трябва да доработят не малко детайли от новата теория, но като цяло трудът им не предизвиква очевидни противоречия и беше публикуван в списанието на Американското физично общество..

Според приетата засега теория цялата ни Вселена - пространство, време и маса/енергия - се е появила в резултат на Големия взрив и оттогава вече 14 млрд. години се разширява и охлажда. От елементарните частици постепенно се образували атоми, а от тях - цялото известно вещество, включително звездите и ние самите.

Еволюцията на вселената и нейните свойства се изучава от специална наука - космологията - основана на общата теория на относителността на Айнщайн и на Стандартния модел. Но нито тя, нито друга могат да обяснят защо, например, във видимата част на Вселената има толкова много вещество и толкова малко антивещество - по теория те би трябвало да са по равно. За решаването на този парадокс са предложени няколко хипотези, в това число и за тъмната материя и черните дупки.
Предложеното от канадците обяснение е далеч по-просто - и позволява обясняването на всички наблюдавани явления, без да нарушава съществуващата теория. Новият модел предполага, че Големият взрив е станал точка на симетрия, в различните посоки на която Вселената и Антивселената се разделили във времето. Точно така, както при раждането на електрон във вакуум едновременно се появява и неговата античастица - позитронът. След като разгледали всички възможни двойки, физиците заключават, че Антивселената трябва да бъде изключително подобна на нашата, но не е точно копие на Вселената (в пълно съответствие с квантовия принцип на несигурност).

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)