• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Първият паметник на хан Тервел не е във Влас, а в град Тервел

Първият паметник на хан Тервел не е във Влас, а в град Тервел

/КРОСС/ „Заслугите” на Йордан Динев?

 Патриотичен кич и опашати лъжи.

Уникалният монумент е открит през 1993 година и е дело на проф. Валентин Старчев и архитект Владимир Роменски.

Първият паметник на хан Тервел у нас бе открит на 28 юни 2018 година в Свети Влас, патриотично и приповдигнато повтаряха всички медийни папагали, които открито се натягаха на вицепремиера Красимир Каракачанов и на олигарсите . Лигавото поведение на журналистите можеше да не бъде прието за скандално, ако в патоса и прехласването не беше тиражирана една опашата лъжа. Кичозният монумент в частния курорт на олигарсите далеч не е първият на Тервел у нас. Това, че патриотът-войвода Каракачанов и екипът му не са наясно с този факт, нито е изненадващо, нито оправдава медийните папагали около него, които тиражират неистини.

Преди 25 години в центъра на град Тервел е открит уникален паметник на хан Тервел, който на всичкото отгоре е и забележително произведение на изкуството. Дело е на проф. Валентин Старчев и архитект Владимир Роменски. Впрочем проф. Старчев е един от най-големите ни монументалисти. Автор с ярка индивидуалност и скулптор с огромни творчески възможности. Потомък е на виден резбарски род, а в изобразителното изкуство е ученик на проф. Марко Марков.

Звездата на Старчев изгрява на първата младежка изложба през далечната 1961 година, когато печели втора награда с композицията „Борци“. Негов беше паметникът „1300 години България“ пред НДК, паметникът „Раненият Пегас“ пред Съюза на българските писатели, бюстовете на Пенчо Славейков в Брунате, Италия, на Капитан Петко войвода в Алеята на гарибалдийците в Рим, паметника на Васил Левски в Цариброд. Негови творби са притежание на някои от най-престижните световни музеи, начело с този във Ватикана и кралската сбирка в Мадрид.

И докато творбите на Старчев са от световна класа, съвсем не стоят така нещата с паметника на Тервел в Свети Влас, който е дело на Петко Йорданов. Безобразните навици под път и над път да се издигат кичозни бутафории от бронз са патент на „патриоти“ като Каракачанов и Симеонов. Под мотото „да възродим или съхраним българската памет“ из цялата страна се нацвъкват „творби“ като тази в Свети Влас и паметника на цар Самуил със светещите очи в центъра на София. По грозотия в бронз вече упорито надминаваме македонците, които първи се увлякоха да безобразничат на историческа тема с безброй паметници из Скопие.

Каракачанов определи като „прекрасен, внушителен и красив“ 5-метровия монумент, който гордо щръкна край морето.

Не е простено да се строят паметници без одобрението на комисия от специалисти в Министерството на културата. Излиза, че всеки, на когото му хрумне, може да си плати и да си вдигне паметник. Без значение дали има изкуство в произведението. При откриването на влаския Тервел Каракачанов ни заплаши, че на още 4 места в България ще бъдат издигнати паметници на владетеля. Като се има предвид изкуствоведската експертиза на вицепремиера и екипа му, сериозно сме застрашени да станем свидетели на клониран помпозен кич от бронз. А Каракачанов и изкуството имат толкова общи неща, колкото паница боб и люти чушки с изискана гурме вечеря в елитен парижки ресторант.

Източник: в-к Галерия

Автор: Иво ДИМИТРОВ

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво, Браво. Много "Умно" написано. Вземете и Вие да направите един паметник.

27.07.2018 09:33:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.