• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Батак пред бунт заради склад с 12 000 тона парцали

Батак пред бунт заради склад с 12 000 тона парцали

/КРОСС/ В Батак назрява напрежение сред местните хора заради складирани останки от дрехи в сградата на бивш военен завод.

В сигнално писмо до кмета на общината, шефа на ОбС и до Районна прокуратура в Пещера бивш служител на Министерство на отбраната пише, че на 29 октомври м.г. пазарджишката РИОСВ е издала разрешение в склад на някогашния завод“ Енергометал“ фирмата „Индъстри ресайклинг груп“ от Казанлък да депонира 12 000 тона парцали. Според екоинспекцията отпадъците били неопасни.

Според Боян Власев, който е бивш служител и на МВР и инженер по образование, автор на сигнала, в помещението са складирани 250-300 тона синтетични тъкани и пластмасови отпадъци.

Те са оставени в бившето хале на завода, без надзор и разпилени по брега на Стара река. Площадката се намирала, според Власев, на 100 метра от градските къщи и на 150 м от дома за стари и безпомощни хора. По-нататък в своето сигнално писмо инж. Власев се тревожи, че ако се самозапалят въпросните парцали, целият град Батак ще бъде обгазен, ще пострадат и жителите на с. Нова махала.

От местната кметска администрация уточниха, че не са били уведомени за намеренията на фирмата от Казанлък, която е наела бившите помещения на завода. Кметът Петър Паунов е писал до екоинспекцията в Пазарджик, откъдето му отговорили, че „ Индъстри ресайклинг груп“ ще депонира неопасни отпадъци и отговаряла на всички законови изисквания, за да извършва тази дейност.

Ако дрехите не бъдат унищожени, те ще започнат с времето да се разлагат и изгниват, в резултат на атмосферните условия, което неминуемо ще снабди града със смрад, която ще се усеща още преди да се влезе в него. В разрешителното на новия наемател влиза и съхранението на 3000 тона пластмасови и други подлежащи на преработка отпадъци.

По случая са сезирани ДАНС, прокуратурата и полицията. В момента тече разследване и се чака решение на ВАС, относно това има ли право частна фирма да депонира отпадъци в град, който, според изследвания, е с най-чистия въздух на Балканите.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кмета е голЕм пИдал

05.05.2020 19:28:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.