• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

През 2017 г. ще се увеличи броят на услугите за жертвите на трафика на хора

През 2017 г. ще се увеличи броят на услугите за жертвите на трафика на хора

/КРОСС/Увеличаване на броя, качеството и обхвата на социалните, консултативните и правните услуги, предоставяни на жертвите на трафика на хора, е залегнало в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г. Документът беше приет на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

В София ще бъдат разкрити два приюта - един за деца и един за възрастни жертви, ще бъде разширена и партньорската мрежа с други институции.

В Плевен предстои да бъде създадена местна комисия, тъй като районът е високо рисков по отношение на трафика на хора. Новата местна структура на НКБТХ ще спомогне за координация на усилията, за провеждането на целенасочени превантивни действия и защитата и подкрепата на потърпевшите лица.

В програмата за 2017 г. е предвидено още повишаване на капацитета на съществуващите девет местни комисии, внедряване на нови механизми за проследяване случаите на жертви на трафик след напускането на приютите, както и на ранна идентификация на трафика сред уязвими общности. Ще бъде проведено специализирано изследване, с което да се картографират районите, населени със силно уязвими общности по отношение въвличането в трафика на хора. В рамките на годината НКБТХ ще провежда информационни кампании с цел превенция и създаване на обществена нетърпимост към този вид престъпление. Предвижда се също развиване на анти-трафик мрежата от доброволци към местните комисии. И тази година ще се провеждат специализирани обучения за съдии, магистрати и разследващи полицаи, както и за дипломатически служители, педагогически персонал, социални работници и ромски медиатори.

Ръководената от вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева комисия прие и проект на Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2020, изготвена след редица консултации с експерти и НПО сектора. Документът отчита и предизвикателствата, свързани с миграционната криза.

На заседанието беше приет и годишният отчет за дейността на Комисията през 2016 г. Сред реализираните дейности са възстановяването дейността на приютите за жертвите, както и създаването на национален механизъм за насочване и подпомагане на жертвите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.