• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Тръмп хвали Гърция, сключи сделка за изтребители за 2,4 милиарда долара

Тръмп хвали Гърция, сключи сделка за изтребители за 2,4 милиарда долара

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди ангажираността на страната си към икономическото възраждане на Гърция след визитата на Алексис Ципрас във Вашингтон, предава
Voice of Amercia.

По време на съвместна пресконференция в Белия дом Тръмп заяви, че Гърция „е преминала през много" по време на периода си на икономически затруднения, но добави, че САЩ ще останат постоянни, докато Атина провежда плана си за облекчаване на дълга.

„Американският народ стои редом с гръцкия, докато се възстановява от икономическата криза, от която нацията им пострада", заяви Тръмп.

„Силна и процъфтяваща Гърция дава възможности за американската търговия, инвестиции и създаване на работни места", добави той.

Преговорите между двамата политици са се фокусирали най-вече върху икономическите връзки, енергетиката и отбраната. Ципрас заяви, че страната му е направила голям икономически скок напред и „изоставя икономическият модел, който ни докара до кризата". Той заяви, че двете страни „ценят свободата и демокрацията" и че преговорите ще помогнат „стратегическото партньорство да се засили".

Тръмп собщи още, че е информирал Конгреса за предстояща сделка за продажба и модернизация на изтребителите Ф-16 на въоръжение в гръцките военновъздушни сили. Стойността на проекта е 2,4 милиарда долара и той е одобрен от Държавния департамент. В тази връзка американският държавен глава охвали Атина, че продължава да влага значителни средства за отбрана.

Ципрас от своя страна отбеляза, че е важно Турция да остане в НАТО и да продължи европейската си ориентация въпреки сегашното напрежение между Анкара и Брюксел и Вашингтон.

„Ние подкрепяме курса на Турция към Европа. Уважаваме я като регионална сила и вярваме, че тя трябва да остане ориентирана към Европа", подчерта гръцкият премиер.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.