• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

„Физика на тъгата“ на финал за наградата PEN

„Физика на тъгата“ на финал за наградата PEN

/КРОСС/ Романът „Физика на тъгата" на Георги Господинов влезе в пряка конкуренция с „Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски за награда в САЩ. Заслугата е на преводачката Анджела Родел, чиято работа по книгата й донесе номинация за PEN Translation Prize.

Най-старата писателска организация в света удостоява с отличието изключителните преводи, появили се на английски през съответната година, а романът на Господинов излезе отвъд Атлантика с клеймото на Open Letter Press през април 2015 г.

Списъкът с финалистите включва пет заглавия, сред които са също „Виелица" на Владимир Сорокин, „Празно сърце" на Виола ди Градо и „Събрани разкази" на Кларис Лиспектор.

Кой печели, ще стане ясно на 1 март. В журито влизат изтъкнати преводачи на английски от руски, арабски и френски, а призът е нареждан сред най-сериозните за изкуството на превода.

На английски език „Физика на тъгата" излезе през 2015-а година, чрез американското независимо издателство Open Letter. Наскоро стана ясно, че то подготвя публикуването и на друг български роман - „Една и съща нощ" на Христо Карастоянов. Той ще е в превод на Изидора Анжел.

Освен в САЩ „Физика на тъгата" е успешно продавана и в Европа.

„Господинов пренарежда правилата на традиционния роман. Резултатът е въртележка от спомени", отбелязва в броя си отпреди седмица белгийският вестник De Morgen. "По-добра преводна книга напоследък от "Физика на тъгата" не е излизала", пък отбелязва холандският сайт за литература verstwee.nl. Романът е сред най-четените и в Македония и Черна гора, а през 2014 г. беше сензация в Италия, където остана на няколко гласа разстояние от наградата „Стрега", смятана за най-престижната на Апенините.

Името на Георги Господинов ще се споменава и на предстоящия кинофестивал „Златната мечка" в Берлин заради анимационния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша", създаден по едноименния разказ на писателя. Киномаратонът е от 11 до 21 февруари и 6-минутната продукция е включена в програмата за късометражни филми Generation, а излъчването й в германската столица ще бъде нейната премиера.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.