• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Розовият кралски диамант Мазарен ще бъде предложен на търг

Розовият кралски диамант Мазарен ще бъде предложен на търг

Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е принадлежал на френската монархия ще бъде предложен на традиционните ноемврийски продажби на бижута от висок клас в Женева, съобщи "Кристис" в сряда.

"Легендарния розов диамант от 19 карата е уникален свидетел на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с "краля - слънце" Луи XIV", обясни президентът на "Кристис" за Европа и Азия Франсоа Кюриел в свое изявление, цитиран от БГНЕС.

За първи път диамантът е описан в списъка сред богатствата на кардинал Мадзарини, италиански дипломат и политик, който управлява във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен.

Преди да умре през 1661 г. кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV заедно с други свои известни диаманти. След това розовият диамант остава за 225 години сред бижутата на короната, включително и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени. По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон фон Дервие. В момента е собственост на частен колекционер, чието име не се разкрива.

Камъкът, който идва от мините на Голконда в южната част на Индия, ще бъде предложен за продажба на търг на 14 ноември в Женева. Цената му се очаква да варира между 6 и 9 млн. долара (от 5,1 до 7,7 млн. евро), според прогнозите на "Кристис". "Голяма чест е да го представим на пазара, тъй като той е бил продаден на търг преди 130 години", каза Раул Кадахия - директор на отдела за бижута в аукционната къща.

Любопитно е, че едва за втори път розовият диамант е за продажба след известния търг на кралските бижута през 1887 г.

През 1870 г., когато пада Втората империя, императрица Йожени последва съпруга си Наполеон в изгнание в Англия, оставяйки в Париж по-голямата част от своите бижута. 17 години по-късно френското правителство продава предмети, принадлежали на короната на Франция и продава на търг, включително скъпоценни камъни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.