• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

УНСС, Институтът за пазарна икономика и Центърът за изследване на демокрацията се борят с незаконната търговия

УНСС, Институтът за пазарна икономика и Центърът за изследване на демокрацията се борят с незаконната търговия

/КРОСС/ На 30.10.2017г. в Голямата конферентна зала на УНСС се състоя съвместна пресконференция на ръководителите на трите български проекта, спечелили финансиране по глобалната инициатива PMI Impact за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления като корупция, организирана престъпност и пране на пари. Участие в пресконференцията взеха проф. Димитър Димитров от УНСС, г-н Петър Ганев от Института за пазарна икономика и г-н Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, чиито проекти са сред 32-та одобрени в първия кръг финансиране на инициативата. Интересно и впечатляващо е, че България е една от трите страни с най-много одобрени проекти по инициативата.

На пресконференцията присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници" .

Първи беше представен проекта на УНСС „Идентификация на риска при контрабанда и фалшификация (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)". Проф. Димитров разказа пред гостите за целите, които неговият екип си е поставил, а именно - да се повиши осведомеността за проблема, който незаконната търговия с тютюневи изделия представлява, както и да се изяснят връзките ѝ с други престъпления. Проектът ще определи начина на действие и пространствено-времевите зависимости на тютюневата контрабанда, ще идентифицира пропуски и недостатъци на действащото европейско и национално законодателство в изследвания регион - страните по Балканския път за трафик от Турция към Западна Европа, както и ще предложи законодателни подобрения в областта. Ще бъдат разработени обучителни материали и курсове за служителите на правоприлагащите органи и вземащите решения. УНСС има богат опит в провеждането на обучения и образователни програми, а тези курсове ще бъдат включени като модули към различни бакалавърски и магистърски програми на университета. Изследването има за цел да разкрие основните индикатори на незаконната търговия с тютюн и свързаните с нея престъпления, да проучи основните процеси и фактори, като по този начин идентифицира основните рискове при развитието на такива незаконни дейности.

Г-н Петър Ганев от Института за пазарна икономика запозна присъстващите с проекта „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България", чиято основна цел е да проучи и покаже възможностите за подобряване на водените политики, както и засилване на ефективността на институциите чрез преодоляване на онези слабости, които дават почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната.Ще бъде поставен акцент върху законовата рамка и нейното прилагане, представянето на разследващите органи и прокуратурата, както и съдебната практика в сферата. Това ще помогне да се изведат решения за политиките и регулаторната рамка, които ще бъдат от полза както за правителството (данъчни приходи), така и за участниците на пазара (честни правила и ограничаване на незаконния пазар).

Г-н Тихомир Безлов представи проекта на Центъра за изследване на демокрацията „Незаконната търговия с тютюневи изделия и Балканския маршрут: преодоляване на институционалните слабости и корупцията". Той има три основни цели: 1) да очертае институционалните слабости, които пречат на ефективната борба с незаконната търговия с тютюневи изделия и предложи метод за оценка на ефективността на институциите в борбата с тези криминални дейности на регионално ниво; 2) да изследва ролята на корупцията като фактор, който улеснява незаконната търговия с тютюневи изделия, както и да предложи метод за оценка на риска от корупция на регионално ниво; 3) да отстоява по-ефективни и обективно обосновани законодателни и политически мерки, които да се препоръчат на институциите в България, Гърция, Италия и Румъния за засилване и оптимизиране на усилията за борба с организираната престъпност и свързаната с нея корупция в контекста на незаконната търговия с тютюневи изделия. В рамките на проекта ще бъдат изработени инструменти за оценка на ефективността на институциите и риска от корупция сред правоохранителните органи и приходните институции в борбата им срещу незаконната търговия с тютюневи изделия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.