• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

55 години ВТУ чества търновската Алма матер

55 години ВТУ чества търновската Алма матер

/КРОСС/ С тържествено събрание-концерт днес ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза 55 години от основаването си.

Празникът започна с поднасяне на венци от ректора на ВТУ на паметниците на патрона на Университета – светите братя Кирил и Методий и на св. Патриарх Евтимий под съпровода на Градския духов оркестър.

В аулата за юбилея бяха цялото ръководство на ВТУ, бивши ректори и преподаватели, студенти, първият випуск на търновската Алма матер, както и много гости от сродни университети от чужбина, ректора на Военното училище бригаден генерал Пламен Богданов, зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, ръководители на институции в старата столица.

В словото си ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов подчерта: „Ние сме млад университет, само на 55 години, но ако погледнете надписа на Ректората – сме от най-старите европейски университети, от 1371 г. Годината на славната Търновска книжовна школа.

Онова, което остава, са връзките между епохите. Онова, което остава, преди 55 години, е жаждата на нашия народ за знания, за просвета. Продължаваме и оставяме следа във времето. В 21 век трябва да отдадем почит на основателя на нашия университет – проф. Александър Бурмов. Няма да изброявам всички хора, които са оставили трайна диря в историята на ВТУ. А някои, в последно време, и са се вградили в неговите темели. В неговите аудитории, в библиотеката, с книгите си, за паметта на онова време, което е минало

Вярвам, че ще успеем в бъдеще да носим гордо паметта от миналото, това, което ние самите правим да пренесем на нашите следовници. За многая и благая лета!”

                          

Паметни плакети „55 години Великотърновски университет” бяха връчени на държавни институции, помагали през годините – президента на републиката, председателят на парламента, министър-председателя, на настоящия ректор, на кмета на Велико Търново и др.

Прочетен беше поздравителен адрес от президента на България Румен Радев, както и част от многобройните поздравителни адреси, изпратени на ВТУ за юбилея.

 Слово за духовното развитие и значението на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” произнесе проф. Андрей Пантев – Почетен доктор на Университета и години наред преподавател в него като гост-лектор: „Ако има някакво отрицание на най-големият дефицит в нашето културно-историческо наследство – приемствеността, в тази свещена зала, тези свещени хълмове и руини, те са отрицание. Не случайно тук възниква университет, където има книжовна школа в Търново и Килифарево, където заедно с малко народности по света ние сме обявени за хора на книгата. И не случайно този университет е хуманитарен. Не случайно в него е осъществен един душевен пир на духовността – не като религиозно понятие, а като вътрешно усещане.

Тук говорим за един университет, който пръскаше светлина и създава за кратко време равен престиж със столичния университет, а малко и повече. Казват - родно място. Извинявайте, за мен Търново също е родно място. Ние видяхме тук светлите очи на студенството, благородната жажда за познания. Така че, възприемаме Търново като свой град. Защото дом е там, където е сърцето. А ние оставихме част от сърцето си в Търново. И където и да сме по света, или на онзи, във висините, ние винаги ще казваме за Търново – тук сме и тук ще

След тържествената част празничното настроение повдигнаха студентите по музика с прекрасно изпълнение на народни песни и концертът на Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.