• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Институционалното тяло на човека във властта е въпрос на държавата и обществото

Институционалното тяло на човека във властта е въпрос на държавата и обществото

/КРОСС/ Разбира се, че трябва да се води дискусия, която да отиде отвъд нацисткия жест.

Нашето съзнание е обременено от пропаганда агресия, съществена част от отиващото си (почти отишлото си) поколение на нашите родители и от моето поколение е свързало живота си с онези 45 години и затова брани символи от своя живот заради своя живот, дори тези символи да са свързани много често с личности от тоталитарна система, която е извършила и чудовищни престъпления, да вземем само Архипелага Гулаг.

За мен Сталин е патология - чудовище, кръволок и тиранин и садист. Мога да намеря още много думи в този род.

Но в случая намесата на символите и жестовете на съветския тоталитаризъм заедно със символите и жестовете на нацисткия тоталитаризъм само размива картината. И измества акцентите.

Защо?

Ще го кажа по-сложно, защото явно не умея да го кажа по-просто.

Човекът във властта има две тела. Едното е неговото лично, другото е институционалното. Не, че е маловажно какво той прави, намирайки се в личното си тяло. Важно е. Но за нас в случая е важно какво той прави в институционалното си тяло.

Ако иска да си е обикновен човек - да прави жестове всякакви и да търпи личния си срам, да си носи личната отговорност, че пада на такова ниво и върши безумни простотии.

Но той иска - този тип иска - да ни управлява. Иска второ, институционално тяло. Ами тогава да е мислил, когато е трябвало да мисли. Защото нацисткият жест от личното му тяло се пренася в институционалното му тяло. А това второ негово тяло вече не е само негов личен въпрос. Това е въпрос на държавата и обществото. И държавата, и обществото не могат да бъдат опетнявани с такава върховна глупост.

Но с израждането на разбирането за властта, всеки следващи управляващи, и особено тези управляващи, израждат и своето поведение като намиращи се във второто си, в институционалното тяло. Те си присвояват властта и започват да я мислят като лично притежание, като своя собственост, не им достига институционална, държавническа култура да осъзнаят, че бидейки на власт, те не са там само в своето лично качество.

И не могат да се държат там както се държат в личното си качество:
-- не могат да правят нацистки жестове и да не се срамуват от тях;
-- не могат да говорят гадости за бухенвалдски шеги;
-- не могат да плещят тъпотии защо човек пък да не разпусне като е във ваканция и да направи нещо по нацистки начин;
-- не може да говори с подобен език - „простаци", „шестаци", „кюфтаци", „пържолка", „ще ги разбия", „ще ги смачкам", „шменти-капели", „матер'ял", „ела да те цунем", „българите са като моите кучета", „постоянно ги мачкам на избори", „банда некадърници".

Ето защо в конкретния случай не бива да разводняваме дискусията и да размиваме проблема.

Имаме човек на властови пост и той е извършил нещо, което позори институцията. Затова трябва да бъде прогонен незабавно и не с благодарности от властта.
И понеже това е именно проблемът, остава да виси със страшна сила безобразието, да са във властта солидаризиралите се и направили опит да олекотят и омаловажат извършената простотия от този тип (който така и не разбра за какво иде реч) негови политически ментори, патрони и покровители.

Автор: Николай Слатински, Фейсбук

* Заглавието е на редакцията

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

климент

Този слуга на Първанката няма ли да млъкне... Георге-е-е! Какви ги хускаш тук. Все идиоти.

18.05.2017 23:20:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.