• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Турски министър: Без нас Европа ще се провали в създаването на обща армия

Турски министър: Без нас Европа ще се провали в създаването на обща армия

/КРОСС/ Министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик заяви, че сигурността на европейския континент не може да бъде гарантирана без Турция и дългоочакваната европейска армия не може да бъде основана без участието на Турските въоръжени сили, пише турското издание Hurryiet, позовавайки се на думите на министъра, изказани по време на посещението му в Испания.

„Европейската армия не може да бъде организирана без Турция. Не казвам, че подкрепяме, или не подкрепяме идеята. Но сигурността на Европа не може да бъде гарантирана без Турция", подчерта той, цитиран от „Фокус".

Челик каза, че статичната Европа ще се провали в основаването на общоевропейска армия и затова трябва да се обърне към по-реформистка структура, взимайки Турция на своя страна, докато го прави.

„За съжаление, тези които говорят за Турция го правят без да погледнат картата. Турция има огромно стратегическо значение и е на нивото на европейските демокрации", заяви турският министър.
„Турция е европейска държава и европейска демокрация. Оставяйки Турция извън Европа, би означавало, че всъщност, ЕС се отстранява от геополитическите въпроси, и икономически, и дипломатически", добави той.

Освен това, Челик направи коментар и за ситуацията в Испания, след като автономната област Каталуня реши да проведе референдум за отцепване от Испания на 1 октомври.

„Подкрепяме единството, териториалния интегритет и конституционните граници на Испания. Не мислим, че подобен референдум ще е от полза за хората в този момент, когато е нужна повече интеграция", каза той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.