• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Ердоган: Извънредното положение може да бъде отменено след изборите

Ердоган: Извънредното положение може да бъде отменено след изборите

/КРОСС/ Извънредното положение в Турция може да бъде отменено след предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган в интервю за телевизиите Си Ен Ен-Тюрк и Канал Де (Kanal D), излъчено снощи.

Това е първият път, в който Ердоган говори за подобна възможност. По думите му след изборите законът може да бъде внимателно обсъден и да бъде направена преценка дали да бъде отменен.

Извънредното положение беше въведено на 20 юли 2016 г. след опита за преврат пет дни по-рано и е в сила оттогава. На 18 април тази година то беше удължено за още три месеца за седми пореден път.

Турският лидер още веднъж подчерта, че „Канал Истанбул“ - проект за свързване на Черно и Мраморно море през европейската част на Турция е стратегически проект. Той заяви още, че турската армия ще атакува обекти на ПКК в Северен Ирак, ако правителството в Багдад не „прочисти“ тези райони.

По-рано стана ясно, че Турция спира споразумението с Гърция за обратно приемане на нелегални емигранти. Решението беше обявено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти в Анталия. Турският първи дипломат добави, че споразумението с Европейския съюз по въпроса се изпълнява, а се прекратява споразумението само с Атина.

Причината е решението на гръцки съд, който отказа да екстрадира и освободи всички общо 8 турски военни, които избягаха в страната с хеликоптер в нощта на опита за преврат в Турция. По думите на Чавушоглу гръцкото поведение е неприемливо и Гърция е страната, привлякла най-много участници в преврата. Според турския министър на външните работи върху Гърция и особено върху съдиите има много голям натиск от страна на Запада.

Анкара и Атина имат споразумение за реадмисия от 2002 г., а през март 2016 г. беше сключено и споразумение с Евросъюза, което предвижда за всеки върнат в Турция нелегален емигрант в страните-членки да бъде настаняван един сириец, който отговаря на изискванията за бежански статут.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.