• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Р. Т. Ердоган: Турция стои зад ангажиментите си към Европейския съюз относно бежанците

Р. Т. Ердоган: Турция стои зад ангажиментите си към Европейския съюз относно бежанците

/КРОСС/ Турция няма да промени ангажиментите си по бежанската сделка с Европейския съюз, сключена през месец март тази година, заради осуетения опит за военен преврат в страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред медиите.

В същото време турският държавен глава разкритикува ЕС, че не е изпълнил поетите ангажименти си, а именно да предостави 6 млрд. долара помощ на Турция, за да помогне за грижата за милионите бежанци, които се намират в страната.

Питайте Европейския съюз "Платихте ли?". Турция все още дава подслон на 3 милиона души! Какво ще прави Европа, ако ние пуснем тези хора да отидат в Европа, попита Ердоган, като посочи, че досега ЕС е изплатил само 2 млрд. долара, докато, по думите му, Турция за пет години е похарчила почти 12 млрд. долара.

Обявена беше и датата, на която в Русия ще се срещнат Ердоган и Владимир Путин - срещата ще се състои на 9 август в Санкт Петербург. Двамата лидери ще се срещнат за първи път след свалянето на руския бомбардировач от турските изтребители през ноември миналата година, която предизвика дълбока криза в турско-руските отношения.

Срещата се очаква с изключителен интерес, тъй като се смята, че ще спомогне за възможно най-бързо възстановяване на двустранните отношения, заяви турският вицепремиер Мехмед Шимшек.

В рамките на разследването за опита за преврат са били задържани двама генерали от турските въоръжени сили, служещи в контингента на НАТО в Афганистан - Джахит Бакир, командващият турските сили, и Шенер Топуч, отговарящ за обучението на военния и медицински персонал. В същото време Вашингтон опроверга твърденията в турските медии, че американският генерал Джон Кембъл, бившият командващ силите на НАТО в Афганистан, е един от организаторите на пуча.

В Турция продължават арестите на заподозрени за връзки със структурите на проповедника Фетхуллах Гюлен, обявени за терористична организация, а той самият - за организатор на пуча. В Бодрум пък беше задържана известната турска журналистка Назлъ Ълъджак, която беше сподвижник на ПСР, но се превърна в един от най-острите критици на Ердоган след антикорупционния скандал. Тя е сред 42-мата журналисти, за които са издадени заповеди за задържане във връзка с разследването на опита за преврат. Задържан е и Хюсеин Авни Мутлу, бившият областен управител на Истанбул, който беше валия до 2014 година.

Посолството на Съединените щати в Анкара съобщи, че Държавният департамент е разрешил на семействата на персонала да напуснат Турция след опита за преврат и във връзка с въведеното извънредно положение.

Същевременно почти 2/3 от турците вярват, че живеещият в САЩ проповедник стои зад неуспешния опит за преврат на 15 юли. Това сочат данни от проучване, цитирано от агенция Reuters.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.