• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Св. Терзиев: Ердоган поема курс към неоосманизъм

Св. Терзиев: Ердоган поема курс към неоосманизъм

/КРОСС/ Турция все повече се изолира, каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за БНР.
Той прогонозира, че отношенията между Турция и Запада ще се развият зле. Тя вече няма желание да насърчава своите граждани да пътуват, т.е. самата тя ограничава свободното пътуване. Преговорите за членство в ЕС вероятно ще бъдат прекъснати. Ако Турция въведе отново смъртното наказание, с нея няма да се преговаря. Ердоган обяви, че смята да пристъпи към такова действие, щом народът го иска, подчерта Терзиев.

Ердоган не крие амбицията си да бъде едноличен ръководител и да превърне Турция в президентска република. Опозицията не смее да му възразява. Няма истински парламент, свободата на словото е отменена.

Ердоган работи срещу заветите на Ататюрк и виждането му за светска република. Вероятно точно през 2023 година вместо 100-годишнината от светското управление Турция ще отбележи връщането към неоосманизма, прогнозира Терзиев.

Няма как да не ни интересува пряко онова, което се случва в Турция, смята журналистът Георги Милков.

Не трябва да забравяме, че Ердоган има много лица, но и се радва на много голяма популярност. Не е човек, който е попаднал случайно във властта и се опитва да се задържи там с всички средства. Партията му има много привърженици. В годините, които акумулираше все повече власт, огромната подкрепа идваше от Източна Турция, докато ориентираните към Запада турци подлагаха тези опити на съмнения и протести. Огромната сила, който той демонстрира сега, дойде от онези десетки и стотици хиляди в Истанбул. Точно там потърси подкрепа, а не в Анкара, отбеляза Милков.

Той смята, че Ердоган играе по-скоро с идеологията, отколкото с религията. Не бива да се глащаме за думата ислям и да я размахваме като плашило. Това са процеси, които настъпват в целия свят и Турция не е извън този свят. Той се опита да представи Турция като лидер на този свят. Даже влезе в конфликт с Израел, с когото преди имаше прекрасни отношения, припомни Милков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

OTOMAN

Vay,vay Allahim!

22.07.2016 09:01:12

Анонимен

В муслиманска държава не може да оцелее политик, който да не върви с Аллах.

21.07.2016 22:38:39

Анонимен

Този се вкисна, че падна кредитния рейтинг на SP с 1,5 пункта и ще вземе да си подаде оставката.

21.07.2016 17:44:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.