• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Напрежението между Германия и Турция е по-скоро дъвка

Напрежението между Германия и Турция е по-скоро дъвка

/КРОСС/ Засилването на напрежението между Германия и Турция е по-скоро "дъвка", коментира в предаването "Преди всички" по БНР Георги Димов - бивш консул на България в Одрин.

„По отношение на сагата Турция - Германия и въобще европейския вектор на Анкара, очевидно е, че европейско членство няма да има. Знаят го много добре и двете страни и всъщност може би това допълнително мотивира настървеността и арогантността на Анкара и лично на турския президент Реджеп Ердоган към Берлин и общо към Брюксел и това на пръв поглед изглежда разбираемо. При внимателен поглед обаче се вижда и нещо друго - много по-разбираемо, а именно приоритетите в днешния дневен ред на Анкара. Къде е най-голямата заплаха за Турция? То е ясно - неизбежното прекрояване на граници южно от нашата съседка и точно заради това според мен Брюксел и Берлин са, как да го кажа, "дъвка" за предъвкване", коментира Димов.

По-въпроса дали е реалистично да се очаква операция на Турция и Иран срещу кюрдите, Георги Димов каза:
„Дайте да видим какво имаме на терен. Имаме два много ясно изразени фронта. От едната страна на барикадата са Турция, от една година ангажирана под някаква форма е и Русия, а от една седмица вече и Иран. От другата страна , на отсрещния бряг са, САЩ, Западът като цяло и общо кюрдите, каквото и да означава това.

Реалистично е. Да не забравяме, че на 25 септември е насрочен референдум за независимост в Северен Ирак. Но за да стане по-ясно, нека да фиксираме изходните играчи и започване с Турция, понеже тя е в епицентъра на събитията. Според Анкара в района има четири терористични организации. Това е Кюрдската работническа партия - ПКК, ДАЕШ, то е ясно, т.нар. терористична организация на привържениците на Фетуллах Гюлен и това са също Отрядите за народна самоотбрана на Партията на демократичното единство на сирийските кюрди. И на тях Анкара им е обявила тотална война.

Продължаваме със САЩ - според Вашингтон в Турция и в нейния регион действат две терористични организации - ПКК и ДАЕШ. Другите две категорично не са припознати като такива.

Идва ред и на Иран и иранската връзка стана особено актуална след визитата миналата седмица в Турция на началника на Генералния щаб на иранската армия. Той проведе доста срещи на високо политическо равнище, даже беше приет лично от Ердоган. Още повече, че Турция и Иран се конкурират за лидерската роля в регион, като се погледне тяхната територия, население, влияние, самочувствие, те са съизмерими. Сега очевидно пред тях има обща заплаха и това временно ги обединява".

Георги Димов коментира и това дали турците в Германия ще послушат призивите на Ердоган да не гласуват за християндемократите, социалдемократите и зелените на предстоящите избори за Бундестаг.

„Факт е, че на референдума, който беше тази година в Турция, така и на предни общи избори има един много интересен феномен - живеещите в Германия турски граждани подкрепят много по-силно Ердоган, отколкото самите турци в Турция. И точно от тази гледна точка аз няма да се учудя, ако голяма част от живеещите в Германия турски граждани послушат призивите на Ердоган".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.