• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша

Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша Анджей Дуда заради приетите промени в системата на правосъдие в страната. В писмено изявление Туск, който е бивш полски министър-председател, изрази тревога за международната репутация на родината му.

Целта на срещата според Доналд Туск е да се избегне "неприятно развитие, което може да доведе до маргинализацията на Полша в ЕС. Подчиняването на съдиите на правителствен контрол от управляващата партия „Право и справедливост" съсипва и без това помраченото обществено мнение относно полската демокрация", заявява Туск, който беше основен политически опонент на сегашните управляващи, преди да заеме високия пост в Брюксел.

"Тези действия противоречат на европейските ценности, подлагат на риск репутацията на Полша и в политическия смисъл ни пренасят във времето и пространството назад и на изток", смята още председателят на Европейския съвет.

"Това е причината за вълната от критики към Полша, отправени от Европа и целия Запад", обяснява Туск, който припомня, че отдавна не се е говорело толкова негативно за родината му.

Вчера ЕК заплаши Варшава с активирането на чл.7 от Лисабонския договор заради погазването върховенството на закона. Той предвижда най-тежката санкция - лишаване от право на глас в ЕС, ако това решат останалите му 27 лидери, с които Туск разговаря всекидневно.

Нямаме много време и международната ситуация е наистина сериозна, предупреждава Доналд Туск и призовава полския президент Анджей Дуда, който има право на вето върху законите, да съдейства за намиране на приемлив компромис.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.