• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса

Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса

/КРОСС/ Ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране на върховенството на закона и демократичните принципи на обществото. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева при откриването на Петата конференция за „Върховенствата на закона" на министрите на правосъдието от страните в Централна Азия и Европейския съюз (ЕС), която се провежда днес в Брюксел.

„Стремежът към постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса е важна стъпка в желаната посока. Въвеждането на алтернативните способи за решаване на спорове допринася за по-бързо и достъпно правосъдие, както и облекчава работата на съдилищата. С течение на времето алтернативни способи за решаване на спорове стават все по-популярни и в България също се търсят различни решения за подобряване на законодателната и организационната рамка", каза министър Цачева пред гостите на конференцията.

По думите ѝ 10 години след приемането на стратегията на ЕС за Ново партньорство със страните от Централна Азия, днешният форум е повод за равносметка на постигнатото през изминалия период след срещата в Астана през 2014 г., както и за очертаване на следващите стъпки.

За пример министър Цачева даде създадените по-тесни партньорски взаимоотношения, основани на взаимно доверие, споделеният опит между страните, възприемането на подходящи добри практики, използването на обучителни програми и специализации и реализирането на конкретни проекти.

Конференцията е организирана в рамките на Естонското председателство с подкрепата на Европейската комисия и цели да направи преглед на актуалното развитие в областта на достъпа до правосъдие в страните от Централна Азия и от ЕС със специален акцент върху механизмите за Алтернативно решаване на спорове (АРС).
В следобедните часове министър Цачева ще вземе участие и в съвместната сесия на министрите на ЕС в Съвета по „Правосъдие и вътрешни работи".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.