• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Цацаров иска КПКОНПИ да може да атакува закони с корупционен риск

Цацаров иска КПКОНПИ да може да атакува закони с корупционен риск

/КРОСС/ Амбициозна концепция за реформи в КПКОНПИ представи Сотир Цацаров пред ресорсната парламентарна комисия.

Днес депутатите изслушват двамата кандидати за председател на Комисията „Антикопурция“.

Настоящият главен прокурор, който е номинацията на властта, обяви, че предвижда създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ, който да изготвя становища за законопроекти, които крият корупционен риск.

Цацаров говори и за правата и отговорностите на служителите на КПКОНПИ. Той предлага да се създаде специален механизъм за проверка на почтеността на служителите на комисията и да се дадат нови правомоция на инспектората на комисията.

Той смята да редуцира администрацията и коментира, че за него е странно как нормативно е „закрепен“ броят на служителите и че той е прекалено раздут.

Цацаров щял да направи преценка на натовареността на съответните отдели. В момента, по думите му, едва 7% от служителите на комисията реално участват в противодействието на корупцията.

Цацаров разкритикува пред депутатите текстове от закона за борба с корупцията. При цялото мое уважение към този документ – той е твърде общо методологичен и общо теоретичен, е мнението на настоящия главен прокурор.

Той поиска повече съвместна работа между различните институции, свързани с борбата с корупцията, повече прозрачност при изготвянето на нормативните актове и повече обществен дебат.

Кандидатът за шеф на КПКОНПИ поясни, че предвижда създаването на Консултативен съвет към комисията.

Под консултативен съвет разбирам съвет, в който да са привлечени утвърдени юристи и учени по съответни специалности, чиито опит и знания да бъдат използвани именно при тези експертни становища по отношение на законопроектите на изпълнителната власт,  обясни Цацаров.

Той допълни, че в концепцията си е посочил необходимостта от въвеждането на постоянен медиен мониторинг. И обясни, че става въпрос за ежедневен мониторинг, който да третира всички медии като източник на информация, а не като пиар дейност.

По закон именно този медиен мониторинг и източниците от публикациите от средствата за масова комуникация се приравняват на сигнал.

Този сигнал може да е източник на данни за корупция, за конфликт на интереси, може да идентифицира риск, който налага отправяне на предложения за антикорупционни мерки, може да дава данни за недостатъци в работата на самата комисия, посочи още Цацаров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.