• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

От "Хан Аспарух" ще печелим 30% от приходите на концесионера и значително по-ниска цена на газа

От "Хан Аспарух" ще печелим 30% от приходите на концесионера и значително по-ниска цена на газа

/КРОСС/Скоро започва проучване и добив на газ в акваторията на Черно море, в блок "Хан Аспарух", съобщи премиера Бойко Борисов по време на блиц контрола в сряда.

Газ от Черно море се добива и в момента от Галата и Калиакра, уточни тази сутрин пред БНТ председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев. Той посочи, че това са малки находища, които задоволяват само 10% от консумацията, а в същото време в румънски води се добива толкова газ, че северните ни съседи задоволяват цялата си консумация, която надхвърля 3-4 път консумацията на България и то на много по-ниска цена.

Делян Добрев е сигурен, че и ние можем да задоволим нуждите си от газ и дори да станем износители.

Той припомни, че през 2012 година е подписан договор за проучване на блок "Хан Аспарух" и вече три години вървят проучвателните дейности, които, по думите му, са значително напреднали. През този период е извършена 2D и 3D сеизмика на блока, която е най-подробната сизмика правена в която и да е черномоска държава. Следващата година в периода февруари - май ще започне проучвателният сондаж, който има за цел да докаже конкретни количества газ.

С конкурс са избрани три компании, които ще проучат за собствена сметка и за собствен риск територията на блока. Ако се открие газ, то те ще получат концесия по право да го добиват и от приходите от този газ държавата ще получи 30% под формата на концесионни възнаграждения, както и значително по-ниска цена на газа, обясни Добрев.

Освен "Хан Аспарух" има още два големи блока, за които в момента върви процедура за избор на компании, които да ги проучват.

"Ако започнем добив, първо ползата ще бъде за бюджета - стотици милиони допълнителни приходи за бюджета, които държавата може да харчи по какъвто начин прецени", обясни Добрев. Според него по-ниската цена за газа ще е стимул за индустрията, ще направи парното по-евтино, битовите абонати, които са на газ, също ще получат по-ниска цена за газа. Най-големият ефект е от това, че ниската цена на газа ще стимулира индустрията, ще стимулира икономическия растеж в страната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КОНЦЕСИЯ ЛИ? Я МАРШ ОТ ТУК ПЛУЖЕК

04.09.2015 12:12:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.