• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Владимир Каролев: Възможно е цената на бензина да се повиши

Владимир Каролев: Възможно е цената на бензина да се повиши

/КРОСС/Възможно е цената на бензина да се повиши, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" икономистът Владимир Каролев. "Цената на суровия петрол, от който се правят горивата, расте втора поредна година, а средната цена през 2016 година е била към 44 долара на барел, през 2017-а - 50 долара, а през 2018-а е 67 долара за барел, т.е. виждаме едно 40-процентно увеличение през последните две години. Суровината, като расте, няма как да не расте цената и на крайния продукт. В България горивата продължават да са с най-ниските цени в ЕС", беше категоричен икономистът.

"Въпреки че, според икономическите принципи, цената трябва да се намалява с увеличаването на търсенето, при цената на бензина това правило не важи. В момента има по-голямо предлагане, защото и Саудитска Арабия, и Русия увеличават предлагането си, но в същото време на 4-ти ноември ще влязат санкциите на САЩ срещу Иран и иранският петрол. Според анализаторите, Иран ще намали достъпа си до международните пазари и това трябва да е фактор към увеличението на цените. В същото време обаче, ако Саудитска Арабия и Русия увеличат сериозно производството си, а САЩ намалят запасите си, няма да се увеличи цената на петрола", обясни Каролев.

По думите му, на цените на дребно влияят още много фактори - включително и желанието на собствениците на бензиностанции да си покрият разходите и да изкарват печалба. "Никой не работи без печалба. Тези, които работят без печалба, си дават парите на банките за депозит", обясни Каролев. Според него не е проблем от една и съща верига да се зарежда на различни цени. "Освен цената на суровината, при стоките цената зависи от търсенето и предлагането. В София има доста повече бензиностанции на шофьор, отколкото в Монтана, а и обемите са по-големи", обясни икономистът.

Според Владимир Каролев се надува балонът на пазара на жилищните имоти, каза още икономистът. "Цените на имотите в София още не са стигнали нивата преди кризата през 2008-2009-а година. Тук има много обективен фактор за увеличеното търсене на жилища. Факторът се нарича нискобюджетни авиокомпании за отдаване на квартири под наем. При ръст на трафика на летище София от 30% за последните две години, това са предимно чужденци, които идват за кратки ваканции. Значима част от тези жилища се купуват, за да се отдават на краткосрочни наеми на туристи в София предимно. Устойчив фактор е нарастването на доходите в София. Той позволява хората да си купуват нови жилища", обясни Владимир Каролев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

С появата по екраните и страниците, вече 30 години, на този деРмократ, за сетен път се доказва, нечистоплътието е реалната и основната същност на деРмократията.

27.10.2018 09:25:40

Хахахахахахахахахахаха...

Специалистът по всичко се изока! Браво!!

26.10.2018 14:07:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.