• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ще скочат ли цените на парното и тока?

Ще скочат ли цените на парното и тока?

/КРОСС/Околначателно днес ще стане ясно колко ще плащаме за топла вода и парно от първи април. Заради поевтиняването на природния газ, цените на топлофикационните услуги на много места в страната се очаква да паднат с между 6 и 13%. За София - с 10 на сто. Днес енергийният регулатор финално ще обяви точните намаления за отделните дружества.

Межэдувременно ситуацията с парното в Русе, Перник и Сливен остава усложнена. Местните топлофикации предупредиха, че има реална опасност след броени дни клиентите им да останат без топла вода.

Става въпрос за 60 000 абонати в трите града. Дружествата се опасяват от фалити и вълна от съкращения. Те отправиха остри критики към промените в закона за енергетиката, които влязоха в сила преди по-малко от месец.

С тях на практика се намалява количеството ток, което Националната електрическа компания купува от ТЕЦ-овете. Така приходите им рязко спадат.

Топлофикациите поискаха поне година отсрочка, но държавата обяви, че мярката е повече от необходима, защото иначе НЕК затъва все повече в дългове.

Очаква се до края на март и енергийните дружества да поискат промяна в цената на тока. По правило, новите тарифи влизат в сила от от първи юли. Възможно е енергодружествата да поискат поскъпване, за да имат пари за повече инвестиции в мрежата.

Бедствената ситуация в Родопите, която остави без ток хиляди в продължение на дни, показа, че инфраструктурата има нужда от сериозна поддръжка и подобрение.

Темата за цените отбелязват и медиите днес.

"Ако НЕК си плаща редовно, американската ТЕЦ е готова да намали цената на тока", съобщава вестник "Преса". Преговорите между правителството и американските собственици по темата трябва да завършат утре.

"Енергоразпределителните дружества ще имат право да искат авансово пари според промяна в Закона за енергетиката", информира от първата си страница "Труд". Отчитането на сметки ще може да става на 3 или на 6 месеца. В топлофицираните сгради общата енергия от сградната инсталация ще се разпределя между абонатите на базата на проектната мощност на радиаторите в апартаментите, а не на база реално съществуващи радиатори. Вестникът пояснява, че промените са одобрени в парламентарната комисия по енергетика.

В интервю за "24 часа" бизнесменът Красимир Дачев предлага "Да забраним на НЕК да изкупува скъп ток без грам пазарни правила". Според него, токът ще стане по-евтин, ако се спре субсидирането на парното през него.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.