• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бизнесът протестира, за да не загуби възможностите за политическо лобиране

Бизнесът протестира, за да не загуби възможностите за политическо лобиране

/КРОСС/Бизнесът поиска отново оставката на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заради повишаването на цените на тока за бизнеса.  Иван Иванов обаче заяви, че няма да подаде оставка. Протестите на работодателите и техните работници ще продължат наесен.

Ясно е от три години насам, че цената на тока, както за домакинствата, така и за бизнеса, би трябвало да се вдигне, тя е нереалистична в момента спрямо цените на произвежданата електроенергия, коментира в ефира на БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Заплашени от възможността при вдигане на цените на тока за домакинствата отново да се сблъскаме с протести, правителството и "назависимата" КЕВР вдигна цените за бизнеса. Странното е, че тези промени ще засегнат микропредприятията и малките предприятия, каза той. 

Един от най-важните аргументи на работодателските организации е, че вдигането на цените ще доведе до намаляване на конкурентоспособността и българската продукция ще стане по-скъпа от произвежданата от техните конкуренти в региона и в Европейския съюз.

Ако погледнем данните, ще видим, че енергоемкостта на нашата индустрия е най-висока в ЕС. Това са последните данни на Евростат. На единица произведена продукция ние имаме почти 4 пъти повече употребена енергия от средното за ЕС. Вдигането на цената няма да окаже чак такова голямо влияние на големите производители, защото другаде се крие тяхната конкурентоспособност, посочи Тодор Галев.

Според него причината за протеста на бизнеса се крие във възможностите, които държавата е създала, за много силен, но скрит лобизъм, т.е. формиране на печалба чрез политическо лобиране, а не чрез бизнес практики.

Тодор Галев не смята, че работодателските организации ще успеят да изкарат повече хора на улицата, отколкото са успели до момента.

Големите предприятия няма да пострадат, а контролираните протести са организирани от представители на големите индустриални предприятия, а техните работници са ограничен брой. След като тези предприятия няма да фалират, няма причина техните работници да излязат да протестират, коментира той. 

Според експерта няма да се стигне до повишаване на цената на хляба заради по-скъпия ток.

Това е по-скоро манипулация на общественото мнение, коментира той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.