• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Започва национална информационна кампания срещу контрабандата на тютюневи изделия

Започва национална информационна кампания срещу контрабандата на тютюневи изделия

/КРОСС/ „Не купувай контрабанда! Вредно е за всички" е основното послание на стартиращата днес национална информационна кампания, насочена срещу контрабандата на тютюневи изделия.

Кампанията се осъществява от „Булгартабак Холдинг" АД, в партньорство с Министерството на финансите, Агенция „Митници", Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Асоциация на производителите на ориенталски тютюни.

Нелегалната търговия с цигари включва контрабанда на цигари, предлагане и търговия с цигари без платен акциз и без бандерол, които се продават в нелицензирани обекти за търговия с тютюневи изделия. Този вид продукти се продават в нарушение на акцизното законодателство и редица други закони.

Незаконната търговия с безакцизен рязан тютюн за ръчно свиване става все по-честа алтернатива на легалните цигари.

Липсата на контрол при производството, съхранението и разпространението на незаконните цигари рефлектира в ниско качество и е реална заплаха за здравето на потребителите им.

Незаконната търговия с тютюневи продукти е сериозен проблем с множество негативни последици за всички и без съмнение трябва да бъде сред приоритетите на държавата, бизнеса, но също така и на отговорното консуматорско поведение.

Според официални данни на европейската Служба за борба с измамите (OLAF) в Европейския съюз се пренасят контрабандно над 4,7 милиарда къса цигари годишно и загубата на съюза от тази престъпна дейност надхвърля 10 млрд. евро.

Официалната статистика за България е повече от тревожна - всеки четвърти българин пуши нелегални цигари - това означава, че 400 хиляди българи пушат контрабанда, а 15 хиляди българи участват в нелегалната търговия. За последните 10 години
от нелегални цигари държавата е загубила 6 млрд. лева. Само за второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални тютюневи изделия достига до 20 %. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За справка -България е загубила за 10 год. 6 милярда от контрабанда на цигари, а колко е загубила от непратени осигуровки от дължавни и общински служители?

20.01.2015 15:19:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.