• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Алексис Ципрас: Гърция бе използвана за експерименти със строги икономически ограничения (обновена)

Алексис Ципрас: Гърция бе използвана за експерименти със строги икономически ограничения (обновена)

/КРОСС/ Гърците направиха смел избор в условията на безпрецедентен натиск, но този избор не означава, че късаме с Европа, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пленарен дебат в ЕП, посветен на кризата в Гърция и на срещите на държавните ръководители на ЕС (25-26 юни) и на Еврозоната (7 юли). „Моята страна бе използвана, за да се експериментира със строги икономически ограничения. Този експеримент, трябва да признаем, се провали. Референдумът ми даде мандат за социално и икономическо поносимо решение на кризата. Моето правителство ще продължи с реформите. Мнозинството от гърците чувстват, че нямат друг избор, освен да спрат да следват този път, който води доникъде", заяви Ципрас. 

Ципрас призна, че гръцките правителства през годините, а не чужденците, са създали проблемите на Гърция: „Проблемите на Гърция не са наложени отвън. Те са вътрешни - избягването на данъци, клиентелизмът и корупцията. Нашето предложение към институциите включва надеждни реформи, базирани на справедливо разпределение на тежестта. Предложението включва адекватно покриване на финансовите нужди на Гърция.

То включва още сериозна инвестиционна програма, насочена основно към борба с безработицата и насърчаване на предприемачеството", допълни Ципрас, който е сигурен, че ще има споразумение с кредиторите до крайния срок.

В дебата в Страсбург се включиха и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер. Дебатът е ръководен от председателя на Парламента Мартин Шулц.

Преди дискусията с участието на Алексис Ципрас, в 9.30 ч. българско време, министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел представи приоритетите на започващото шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. Люксембург е сред страните-основателки на Европейския съюз и застава начело на Съвета за 12-ти път.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.