• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Желязната църква посрещна храмовия си празник Свети Стефан реставрирана

Желязната църква посрещна храмовия си празник Свети Стефан реставрирана

/КРОСС/ След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св. Стефан" в Истанбул посреща днешния Стефановден напълно обновена, съобщава novini.bg.

За да съхранят автентичния облик на храма, над 40 специалисти са реставрирали всичко в него парче по парче. Официалното откриване е насрочено за 7 януари. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат заедно в църквата.

През 2018 г. храмът ще отбележи 120 години от създаването си.

Желязната църква „Св. Стефан" е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 г. до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция. „Частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани", разказа пред БНТ Дениз Кахраман, строителен контрольор. С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са обхванати от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите и реставраторите.

„Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова състояние, че буквално беше застрашена от разрушаване", обясни Халюк Йозгюдер, реставратор. Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз.

Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на храма „Св. София" в Истанбул. С екипа са успели да укрепят и обновят изцяло желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.

Българският православен храм „Св.Стефан", разположен на залива Златния рог и известен като единственият в света, построен от желязо.

"Ремонтите започнаха през 2011 г. с 90% ангажимент, поет от Истанбулската Голяма община, а турската държава отпусна финансиране в размер на 16 млн. турски лири, българското участие е 1 млн. лири", заяви Васил Лиазе, който от около 15 години ръководи българските православни църкви в Турция.

Според него Анкара и София са постигнали съгласие срещу реставрацията на „Св.Стефан" с парите на турската държава България да се ангажира с реставрация на "Джумая" джамия в центъра на Пловдив.

Лиазе отбеляза, че при разговора му с Ердоган той незабавно е разпоредил старта на реставрацията на Желязната църква, а представители на Истанбулската голяма община всяка седмица са инспектирали хода на дейностите. В същото време премиерът Бойко Борисов и директорът по вероизповеданията в София Емил Велинов са оказвали голямо съдействие.

Васил Лиазе подчерта, че Желязната църква е паметник от изключително важно значение за българите в Турция и за България. Строителството на този храм е започнало през 1891 г. с позволението на султан Абдулхамид втори. Използвани са 500 тона стомана, като частите са изливани във Виена и транспортирани по Дунава до Истанбул.

"През 1898 г. църквата е отворена със зрелищна церемония, за да покаже пробуждането на българското културно и религиозно съзнание", допълни Лиазе.

Българската общност в Истанбул с нетърпение очаква официалното откриване на храма на 7 януари, защото вече ще могат да посещават редовно служби и литургии, а не само по Коледа и Великден.

Тържествената церемония ще се проведе в присъствието на президента Ердоган, българския премиер Борисов, владици, и над 1000 гости от двете страни.

Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св. Стефан" ще има поне още век и половина живот.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.