• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Видинският митрополит сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава

Видинският митрополит сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава

/КРОСС/ Вселенският патриарх Вартоломей смята за по-важно да наложи властта си над православния свят, отколкото да търси съгласие и единство, в случая с украинската църква. Това казва за РИА "Новости" митрополит Даниил, описан като "един от водещите архиереи на Българската православна църква" и член на Светия синод.

Даниил бе част от българската делегация, изпратена от Светия синод за 10-годишнината от интронизацията на патриарх Кирил.

В интервюто за руската агенция той обяснява, че решенията на Вселенския патриарх да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост са в разрез с правилата в православния свят. Той поставя реторично и въпроса "на какво основание една поместна църква се опитва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална църква" - руската, в чийто диоцез е украинската територия "в продължение на векове" и "всички православни църкви" са признавали това.

"Опит на един човек да наложи властта си"

Той смята, че още през септември с решението да се назначи екзарх в Украйна Вартоломей проявява "своята юрисдикция, власт над територията на друга православна църква - самостоятелна, автокефална църква! Това вече е нарушение.

"Да се настоява, че (Вселенската) патриаршия има каквито и да било привилегии в "надтериториалното решаване на всички църковни въпроси"... дава основание да се говори, че целта на патриаршията е по-скоро да наложи властта си над православната църква, отколкото съгласие и единство", казва той.

"На практика там няма автокефалия", казва митроролит Даниил за създадената миналия месец Православна църква на Украйна. "Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия", продължава Даниил.

Случващото се според него е "опит на един човек да наложи еднолично властта си" за собствени цели, без оглед на каноничните порядки, "които съществуват в православната църква хиляди години". Това не бива да се допуска и важно поместните църкви да не признават украинската и да не смятат за каноничен документа, връчен на църквата от Вселенския патриарх, смята още той.

"Над 300 години история"

За отмяната на документа от 1686 г., обявена от Вселенската патриаршия и сложила край на юрисдикцията на Киевската митрополия върху Московската патриаршия, той отбелязва, че документът има над 300-годишна история. "Това е просто безпрецедентно! Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия." Той пояснява, че традицията в междуправославните отношения е да се възприема тази територия като канонична за руската църква. Митрополитът също така цитира правила от Вселенски събори, според които са "категорично забранени" вмешателства в работите на поместни църкви.

Даниил поиска другите църкви да не признават украинската, какъвто призив дойде от Киев още в дните преди получаване на свидетелството от Вселенския патриарх.

Попитан дали има разколнически общности в БПЦ, той цитира пример от миналото и разкола от 90-те години на миналия век заради легитимността на патриарх Максим. "Тогава църквата се оказа в много трудно положение: взеха ни храмове, няколко предприятия... Но главното (беше), че разколът поддържаше държавната власт. Той бе предизвикан, след като отпадна забраната за участие на църквата в обществения живот, когато в страната започна реално църковно възраждане, имаше духовен подем..."

В резултат като мярка срещу разделението патриарх Вартоломей председателства Всеправославния събор през 1998 г. "Интересно, помни ли той сега как се преодоля разколът? И защо не повдига отново за общоправославно обсъждане този въпрос - да се свика събор?"

Призиви за Всеправославен събор се отправят и сега от представители на църквите на Русия, Сърбия, Гърция и Кипър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Краинците получиха не това, което пожелаха. Искаха самостоятелност, получиха подчинение и то пряко от цариградския патриарх. Това не е същото като "автокефалия".

14.02.2019 16:54:27

колко далече е този свещеник от истината

Църквата е по самоопределение. Украинците я разпознават, всички други само слушаме.

14.02.2019 07:07:29

Анонимен

Видинският митрополит се държи като политкомисар и то руски .... да му пикам на продажния поп .....

13.02.2019 22:12:26

Анонимен

Страшно неграмотно написано! Срамота е да се пише на такъв "български" език! Митрополитът да поиска преработка на целия текст, и наказание за журналиста!

13.02.2019 21:36:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.