• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Да спасим уникалната църква в Чуковец, призовава гражданско сдружение

Да спасим уникалната църква в Чуковец, призовава гражданско сдружение

/КРОСС/ Състоянието на средновековните стенописи в църквата в радомирското село Чуковец изисква спешни консервационни и реставрационни действия, съобщава Гражданското сдружение „Епископ Йосип Щросмайер".

Църквата е уникална част от българското културно и историческо наследство. Стенописната украса на се състои от два живописни слоя: първи, нанесен през Средновековието, и втори - през Възраждането. Средновековни стенописи с открояващо се по-добро качество на изпълнение са разкрити единствено в апсидата, запазени са изображения на Великите църковни отци - Св. Йоан Златоуст, Св. Яков, Св. Григорий и Св. Василий, и две сцени от страстите Христови. Малък стенописен фрагмент от същата епоха се забелязва и в проскомидийната ниша. Стенописите са дело на Рилската иконописна школа.

Местната власт прави всичко възможно, за да се извърши пълна реставрация на храма. До момента са изградени нов покрив и навес на храма, като предстои и реставрация на стенописите и вътрешността на църквата.

Възникнала и оцеляла през Средновековието, разширена и преустроена през Възраждането, църквата е функционирала през целия период на многовековното си съществуване. Храмът е вписан в регистъра на паметниците на културата.

Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер" изразява своята признателност и подкрепа към усилията, които полагат отец Александър Стоев, кметският наместник на с. Чуковец Георги Тренчев и кмета на община Радомир Пламен Алексиев и отбелязва необходимостта от помощта на още родолюбиви българи и организации, за да бъде този паметник на българската духовност и култура изцяло реставриран.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.