• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цветана Манева прекрасна и на 70

Цветана Манева прекрасна и на 70

/КРОСС/ Изключителната Цветана Манева отбелязва 70-я си рожден ден с филма „Автостоп". Прожекцията на мюзикъла по сценарий на Иван Радоев е в кино „Одеон" тази вечер с вход свободен.

Освен голямата актриса в ролите са и Николай Узунов, Виолета Павлова и Константин Коцев. Цветана Манева сама е избрала лентата, защото е един от любимите й, по които е работила.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави голямата българска актриса за юбилея й.

„Приемете моите най-искрени поздравления и топли пожелания за здраве, вдъхновение и творчески сили по повод Вашия рожден ден. Едва ли има българин, от което и да е поколение, който да не пази в съзнанието си правдивите и харизматични образи от безбройните Ви превъплъщения в театъра и киното, допринесли за обогатяването на златния фонд на българското изкуство", заявява в писмото си държавният глава.

„Бих искал да Ви благодаря както за емблематичните роли, така и за Вашия безценен принос за развитието на театъра и киното, за които десетилетия наред работите с любов и всеотдайност. Нека този юбилей да е повод не просто за житейска равносметка, а да Ви зареди с ентусиазъм и вяра да продължите все така енергично напред", се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.

Цветана Манева е родена на 30.01.1944 г. в Пловдив, в семейството на известния и обичан пловдивски драматичен артист Георги Манев. Не я приемат от първия път във ВИТИЗ, но после си поправят грешката и през 1966 година завършва със специалност актьорско майсторство в класа на професор Моис Бениеш.

Започва театралната си кариера в родния си град - в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г., след което се включва в актьорския състав на драматичен театър „Сълза и смях". През последните години е актриса на свободна практика. По-позната е с ролите си в киното: играла е в над 50 български филма. Сред по-известните от тях са: „Последната дума (1973, първа награда на фестивала на българското кино във Варна), „Иван Кондарев" (1973), „Сватбите на Йоан Асен" (1975), „Буна" (1975), „Служебно положение - ординарец" (1978), „Войната на таралежите" (1979), „Дами канят" (1980), „Мера според мера" (1981), „Опасен чар" (1984), „Една калория нежност" (2003).

Но самата актриса смята, че по-красивата част от живота е на театралната сцена, а не пред кинокамерата. Ролите й в театъра са още повече – в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др. Любимите й героини са последната – Коко Шанел, Жулиета, Нора, Албена, Медея. По време на тоталитарния режим Цветана Манева беше народен представител в Народното събрание, член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци.

През 1982 г. получи званието „народна артистка". През март 2004 г. бе наградена с орден „Стара планина” - І степен за извънредно големите й заслуги към Република България в областта на българския театър и кино, по повод 60 години от рождението й и по повод Международния ден на театъра. От 1973 Цветана Манева е омъжена за известния актьор (сега политик) Явор Милушев.

През последните години актрисата е артистичен директор е на Международния театрален фестивал „Варненско лято” и преподавател( по актьорско майсторство в Нов български университет. „Избрах НБУ, а не НАТФИЗ, защото съм за новото и модерното, пък и от НАТФИЗ не са ме поканили".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонименицо

прекрасна е гинка станчева и прекрасна е невена коканова тази е никаква лансират я по комунистическа линия

30.01.2014 12:42:32

Анонимен

Честит рожден ден на Цветана Манева! Да е жива и здрава още много, много години! Да е все така силна духом и оптимистично настроена!

30.01.2014 12:36:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.