• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Банката на Ватикана с 24 пъти по-голяма печалба

Банката на Ватикана с 24 пъти по-голяма печалба

/КРОСС/ Печалбата на Банката на Ватикана за 2014 г. е скочила с невероятните 24 пъти в сравнение с 2013 г., след като папа Франциск смени ръководството и се зарече да изкорени корупцията в дискредитираната институция, съобщи в. „Уолстрийт джърнал". 

Финансовото учреждение, чието официално име е Институт за религиозни дейности (ИРД), е регистрирало печалба от 69,3 млн. евро за м.г. при едва 2,9 млн. евро през 2013 година.

Забележителният скок се дължи най-вече на ръста на печалбата от търговска дейност на банката, свиване на раздутата администрация, по-добър мениджмънт при инвестициите. Според третия годишен доклад на ИРД от май 2013 г. насам трезорът е преустановил отношенията си с повече от 4 хиляди от своите 20 хиляди клиенти, защото сметките им не попадали в нито една от категориите: католически институции, духовници и членове на религиозни ордени, служители на Ватикана и пенсионери и чуждестранни дипломати, акредитирани към Светия престол. „Отсега нататък ще се съсредоточим върху подобряването на услугите за оставащите малко над 15 хиляди сметки и предлагането на активи с нисък риск , заяви президентът на ИРД Жан-Батист дьо Франсу. Огромните финансови постъпления ще позволят на банката да даде на Ватикана 55 млн. евро за благотворителност - сума, определена лично от папата. Миналата година на институцията й се наложи да бръкне в своите резерви, за да осигури парите. Реформирането на банката бе един от най-деликатните въпроси, с които Франциск се сблъска при възкачването си на Светия престол през 2013 година. Тогава аржентинецът обяви за свой приоритет модернизирането на архаичната администрация след години на скандали, простиращи се от финансови злоупотреби до прикриване на сексуално насилие срещу деца от страна на свещеници. Липсата на прозрачност и правила, ограничаващи прането на пари, накараха предшественика на Франциск - Бенедикт XVI, да създаде през 2010 г. Агенция за финансов надзор, която да приложи в ИРД световните практики за борба с финансовите престъпления.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.