• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Европейският съюз прие стратегията за Брекзит

Европейският съюз прие стратегията за Брекзит

/КРОСС/ Лидерите на страните-членки на Европейския съюз единодушно приеха обща стратегия за действие по въпросите за излизането на Великобритания от Общността.

Това стана днес след среща на най-високо равнище на всички държави от Съюза, с изключение на самата Великобритания.

„Насоките са приети единодушно. Планът на 27-те страни членки относно преговорите по Брекзит е готов.

Документът е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в профила си в Туитър.

В срещата от българска страна участва и президентът Румен Радев.

Въпросният документ представя основните насоки, върху които трябва да се съсредоточат разговорите с британското правителство през следващите две години. Самите преговори ще започнат след парламентарните избори във Великобритания, които са на 8 юни.

„Днешния ден е посветен само водещите насоки в процедурата по разделениет", обясни още преди срещата германският канцлер Ангела Меркел.

„Чак след това ще говорим за бъдещето и свързаните въпроси с правата на гражданите и финансовите въпроси.

„Политическото послание към Лондон е, че не британците, а Евросъюзът ще диктува условията по тяхното оттегляне от общите договори, които ни обвързват вече 44 години. Нуждаем се от солидни гаранции за всички граждани и техните семейства, които ще бъдат засегнати от Брекзит", каза Доналд Туск.

В подписания документ е подготвен точен и подробен списък с гражданските права, които Европа ще иска да бъдат защитени - запазване правото на постоянно пребиваващите европейски граждани в Обединеното кралство да живеят, работят и учат.

Ще се иска и яснота за европейските фирми, базирани на британска територия; ЕС трябва да се договори с Великобритания за сметката, която дължи преди напускането си, тъй като е подписала дългосрочни финансови ангажименти към европейския бюджет, които ще продължат и след излизането.

Освен това границата между Великобритания и Ирландия трябва да остане отворена в името на мирното споразумение за Северна Ирландия.

Основно искане ще е и Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019 година. Ще има и солена неустойка за излизането от Общността, като за това се застъпи френският президент Франсоа Олан.

"Неизбежно ще има цена и разходи за Великобритания, това е изборът, който направиха", каза Оланд.

Според източници от медиите британците ще трябва да платят 60 милиарда евро за излизането си, но Жан-Клод Юнкер не пожела да коментира тази сума. Той беше категоричен, че още не е правено искане за пари, както и точна сметка. Председателят на Еврокомисията обаче обясни, че въпросната сума всъщност е "предпазлива оценка" на това, което Великобритания дължи.

Европейските лидери също така са категорични и че евентуално бъдещо търговско споразумение с Обединеното кралство, като страни извън Съюза, не може да допуска избирателно включване на права за достъп до пазара, без страната да приеме правото на свободно движение за хора, стоки и услуги.

Документът има за цел да предприеме и строги мерки срещу Великобритания, с цел и други държави да не тръгнат по техните стъпки.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Аз мисля, че в британският народ има разумни хора, който ще намерят законен път това да не се случи и няма да позволят да се направи крачка назад в човешкото развитие.

30.04.2017 07:41:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.