• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

100 км велоалея край морето от Елените до Резово

100 км велоалея край морето от Елените до Резово

/КРОСС/Общините по Южното Черноморие може да се свържат с една велоалея като алтернатива на автобусния и автомобилния превоз, които все повече се задъхват заради задръстванията през лятото.

Замисълът е шестте морски общини - Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, да кандидатстват с общ проект за европейско финансиране. С колело Бургас можел да се свърже и с пограничния Малко Търново, и със Средец в сърцето на Странджа.

Идеята бе лансирана от кмета на Бургас Димитър Николов на среща с евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев вчера. "Освен че е екологично чист транспорт, общата веломрежа ще спомогне и за развитието на алтернативни форми на туризъм като културен и селски", каза Димитър Николов, цитиран от "24 часа".

Ако проектът се реализира, дължината на трасето може да достигне близо 100 км от ваканционно селище Елените до границата с Турция при река Резово. "По на север от Елените велоалея не може да се прокара, тъй като влизаме в планината и изграждането към Обзор и Иракли ще е много скъпо - все едно да строим магистрала "Черно море", заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

"Няма проблем крайната точка на веломаршрута да стигне до Резово, тъй като пътят дотам е оправен", каза и кметът на Царево Георги Лапчев. Той даже възнамерявал последната спирка на велоалеята да е огромен 30-метров пилон с българския трикольор, който ще показва най-югоизточната точка на ЕС.

Според черноморските кметове маршрутът в по-голямата си част най-вероятно ще върви успоредно до изградените вече пътища, тъй като за много от териториите край брега има влезли в сила устройствени планове и евентуални корекции ще забавят много проекта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.