• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Холандски конструктори създадоха електрически велосипед със соларни клетки

Холандски конструктори създадоха електрически велосипед със соларни клетки

/КРОСС/Пак откриха колелото, ще кажат едни. Пак откриха слънцето, ще кажат други. И едните, и другите ще бъдат прави. Защото това е велосипед, който улавя слънчевата енергия, преобразува я и я използва за задвижване. Тук се появява и новаторският елемент.

Голямото постижение на група холандски конструктори е във вид на колело, което е напълно енергийно независимо, без нужда от зареждане в електрическата система. Получената от слънцето енергия е достатъчна, за да задвижи колелото. Тайната е в соларните клетки, вплетени в спиците на велосипеда, информира БНТ. 

Ние създадохме първия електрически велосипед със соларни клетки в каплите и спиците. Той може да се самозарежда през деня или докато се въртят педалите, казва Марк Петерс, директор на лаборатория за слънчеви приложения.
А какво се случва когато слънцето не е достатъчно? Няма причина за безпокойство, уверяват холандските изобретатели.

Най-голямото ни постижение, разбира се е, че намерихме решение на предизвикателството със сянката и ограничената светлина. Хората и студентите, които разработиха модела откриха един много интересен начин да се справят с това предизвикателство, чрез електроника. Но, не мога да ви кажа рецептата. Не и цялата. Поне засега, казва Марк Петерс.
Всъщност идеята за соларен велосипед въобще не е нова. Още през 80-те години на миналия век се появяват модели, задвижвани от слънчева енергия. Много от тях, обаче, трудно могат да бъдат наречени велосипеди. Наподобяват по-скоро подвижни соларни панели.

Петерс допълва: Искахме да създадем колело, което да не се отдалечава много от концепцията за класически велосипед.
И както изглежда са успели. Соларните велосипеди ще бъдат пуснати скоро на пазара. Цената на първите 100 бройки ще бъде 3 хиляди евро. Следващата партида ще поевтинее с 500 евро. И ... така нататък, следвайки принципа на навлизането на новите технологии в цикъла на масовото производство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.