• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Нов проект на гениален биолог цели по-дълъг живот

Нов проект на гениален биолог цели по-дълъг живот

/КРОСС/ Биологът Крейг Вентър - централна фигура в разкодирането на човешкия геном и създател на първата синтетична форма на живот - стартира нов проект, целящ удължаване на живота и по-добро лечение на свързаните със стареенето болести.
    Вентър основа новата компания „Human Longevity Inc" съвместно с пионера в областта на изследванията на стволовите клетки д-р Робърт Харири и човека зад „X Prize Foundation" д-р Питър Диамандис.
Амбициозната инициатива ще търси новаторски генни и клетъчни терапии, които да позволят на хора да запазят възможно най-дълго здравето и работоспособността си.
Компанията ще разчита на начален капитал от 70 милиона долара и вече е закупила две свръх-бързи машини за разкодиране на ДНК „HiSeq X Ten".
Крейг Вентър и сътрудниците му ще се възползват от възможностите на съвременната техника, за да секвенират 40 000 човешки генома на година, изготвяйки по този начин най-голямата база данни на генните вариации при човека. Базата данни ще включва генетични последователности - секвенции - на здрави и болни хора на всякаква възраст.
    В допълнение към тази мащабна задача компанията ще събира генетична информация за трилионите микроби, съжителстващи си с човека и живеещи в тялото или върху него. Според инициаторите на проекта по-доброто разбиране за човешката микро-фауна ще доведе до създаването на усъвършенствани пробиотици, по-добра диагностика и лекарства.
Друг аспект, който Крейг Вентър и сътрудниците му ще изследват, е т.нар. метаболом - разнообразните метаболити, биохимикали и мазнини в тялото. Тези данни ще помогнат на учените да добият по-ясна представа за циркулиращите в организма вещества, които влияят върху здравето и си взаимодействат с лекарствата.
      Първият обект на изследване на новосъздадената компания ще бъде ракът. (Източник: БТА, Reuters)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.