• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Стачка блокира градския транспорт на Берлин

Стачка блокира градския транспорт на Берлин

/КРОСС/ Около осем часова предупредителна стачка парализира голяма част от обществения транспорт в Берлин. Автобусите и мотрисите бяха затворени в депата и метростанциите. Стотици хиляди пътници се качваха на регионалните влакове, по колите и велосипедите или трябваше да ходят пеша. Въпреки задръстванията до  хаос не се стигна, предава DPA. Също така летището Tegel не бе достъпно с автобус, а това летище не разполага със железопътна връзка.

По-късно автобусите, трамваите и метрото отново заработиха.

В рамките на спора за колективно договаряне в транспортния оператор Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), синдикатът Verdi иска да договори повече пари и свободно време за приблизително 14 500 служители на BVG и дъщерното дружество Berlin Transport. Общинската асоциация на работодателите нарича това изискване невъзможно. Но служителите били на предпоследното място в Германия по плащане, каза ръководителят на преговарящия екип на Verdi Джереми Арнд.

Изискват се и коледни бонуси за новодошлите, отпадане на по-ниските заплати и по-бързи увеличения на заплатите, а за членове на синдикатите еднократна сума от 500 евро. На 5 март се очаква преговорите отново да се подновят.

Възможни са още предупредителни стачки. При следващия кръг на колективното договаряне на масата трябва да има по-добра оферта от работодателите, казва Арндт по време на митинг пред централата на BVG. „В противен случай трябва да предприемем следващите стъпки."

BVG е най-голямата общинска транспортна компания в Германия. С 2,9 милиона клиенти  това е гръбнакът на обществения транспорт в Берлин. За сравнение градската железопътна линия отчита 1,4 милиона пътници дневно (S-Bahn). Тя принадлежи на Deutsche Bahn и не е засегната от конфликта за колективни преговори в BVG.

Това беше първата голяма предупредителна стачка в компанията от седем години. Преди нея имаше критики, че Verdi е стартирал стачката едва след втория кръг от преговорите и че служителите ще стачкуват за повече от осем часа.

„Ние не правим стачки срещу пътниците, а за пътниците", каза директорът на департамента на Verdi Сузане Щумпенхузен. Само с по-високи заплати BVG можела да намери необходимия персонал и да задържи добрите кадри.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.