• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Студенти от АУБ поставят първия фолклорен спектакъл в историята на университета

Студенти от АУБ поставят първия фолклорен спектакъл в историята на университета

/КРОСС/Историята на „Ветрената мелница", написана от певеца на българското село Елин Пелин, ще оживее на театралната сцена в Американския университет в България. Спектакълът се организира от фолклорен клуб "Самодива", който обедини усилия с дамите от женски фолклорен ансамбъл "Светлина", за да вдъхнат живот на един разказ за преследване на мечти, строене на вятърни мелници, молитви за дъжд и за простичката, но страстна и игрива любов. Представлението е на 15 април от 19:30 часа в театър „Д-р Карл Джераси" и е отворено за благоевградската общественост.

Началото бе поставено преди два семестъра, когато група любители на българския фолклор откри магията на танца. Историята се превърна в реалност, когато сценарият беше написан, костюмите - ушити, гласовете знаеха песните, а краката бяха запомнили стъпките. Освен историята на „Ветрената мелница", в пиесата има включени елементи и от "Сиромашка радост", друг разказ на Елин Пелин.

Изборът на „Ветрената мелница" не е случаен, разказват организаторите. Според тях, разказът въплъщава перфектната комбинация от различни елементи от българската култура - надиграване, динамика, енергия, музика. Студентът Олга Туркан, която е наполовина българка, наполовина молдовка, споделя: "Проектът ми даде възможност да намеря много нови приятелства. Радвам се да бъда част от всичко това - група ентусиазирани хора, които се опитват да запазят българските традиции и да организират нещо, което досега не е осъществявано в университета".

В спектакъла участват близо 30 студенти, бъдещи бизнесмени, икономисти, журналисти, компютърни специалисти, обединени от любовта към българския фолклор. Заповядайте на представлението!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.