• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена

Шпионска афера изостря отношенията между Москва и Виена

/КРОСС/ Австрийският президент настоява за пълно изясняване на случая с полковника, който в продължение на 20 години е шпионирал от Виена в полза на Москва. Предполагаемият шпионин е изнасял информация дори от обучения на НАТО. Австрийски експерти критикуват дългия период, в който тайният агент е останал неразкрит, разказва кореспондентът на БНТ в Берлин.

Приятелството на това правителство във Виена с Москва е твърде специално. И то не се ограничава само със сватбената дипломация на външния министър.

Австрийският вицеканцлер Щрахе подписа от името на своята Партия на свободата документ за сътрудничество с "Единна Русия" на Путин. Освен това Виена е най-категоричният противник на санкции срещу Москва заради аферата "Скрипал".

Отношенията между столиците изглеждаха неразривни докато канцлерът и министърът на отбраната не обвиниха Русия.

Дори и след края на Студената война се шпионира, коментира Марио Кунасек, министър на отбраната на Австрия. Това за нас означава, че трябва да подсилим мрежите си за сигурност вътре в страната и разбира се, в министерството на отбраната.

Предполагаемият шпион е посещавал семинари и курсове на НАТО, от които предавал информация. Освен това е изнасял подробности, които се отнасят лично до армейското ръководство.

Дори предпочитанията на бившия началник на Генералния щаб към пастички с марципанова глазура са били тема за докладване на Русия. Прокуратурата в Залцбург води разследване срещу 70-годишен пенсиониран офицер за издаване на държавни тайни.

Опозицията в австрийския парламент вижда във връзка с шпионския случай преди всичко вътрешнополитически проблем и определя управляващата партия на свободата като "риск за сигурността".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Погледнато планетарно в случая има сближаване на двата народа и оценката трябва да е положителна и поучителна за посоката на настояща и бъдеща такава работа!

10.11.2018 15:39:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.