• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

До август ще се реши какъв да е обхватът на тол-системата

До август ще се реши какъв да е обхватът на тол-системата

/КРОСС/ До август очаквам Министерски съвет да вземе решение за обхвата на тол-системата. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„За мен логиката винаги е била, че в обхвата на тол-системата трябва да попаднат онези пътища, които са в добро експлоатационно състояние и в бъдеще да надграждаме с тези, които се рехабилитират - мисля, че това е удачният и обективният начин. Тоест автомагистралите, пътищата първи и втори клас и онази част от третокласните пътища, които са в добро състояние и които могат да поемат и транзитен трафик - да бъдат алтернатива на пътища, които обхващат международния, транзитния трафик. Това е логиката около - 50- 60%, като това ще стане ясно до лятото.

Юли или август месец трябва да имаме проведени вече и обществените консултации, дебатите по темата и съответно да бъде взето решението от Министерския съвет именно какъв ще бъде обхватът на републиканската пътна мрежа, върху която ще се изгради и тол-системата, за която ще се изплащат и електронни винетки, между другото, тъй като за пътищата които ще бъдат обхванати от тол-системата за тежкотоварните автомобили, за тях единствено и само ще има ще има електронни винетки. Това е справедливият начин.

Останалите републикански пътища ще са да речем безплатни - за тях няма да се плащат електронни винетки, но още веднъж ще подчертая нещо много важно - че електронните винетки по никакъв начин няма да бъдат променяни като цена, като себестойност, тъй като имаше опасения и спекулации по темата, които чувам ежедневно. Хората се притесняват от това, че отново ще бъдат вдигани цените - не! Винетките на същите цени, дори ще има облекчение от гледна точка на това, че няма да лепим стикерите и да махаме стикерите - ще се разпознават на базата на платената такса "електронни винетки". Много лесно ще се плащат - по интернет ще може да става закупуването, от бензиностанции отново - тоест много по-достъпни срещу платена такса. С онлайн-четците, с които ще разполагаме, с трафик камерите за всеки преминаващ автомобил ще е ясно има ли, няма ли, за какъв период се закупува винетка. Ще сме гъвкави, ще направим и "тези уикенд" винетки, каза министър Нанков.

Той допълни, че е създадена е междуведомствена работна група, която ще координира внедряването на новата система и експлоатацията ѝ. В нея има представители на КАТ - Пътна полиция, Агенция "Митници", НАП, Гранична полиция, Автомобилна администрация и Пътната агенция.

По отношение на компанията-изпълнител, министърът обясни, че тя ще координира целия процес на внедряването на тол-системата и обвързването със софтуерните системи на другите ведомства, за които за чиито нужди тя ще се изпълзва - това са основно Пътна полиция, Гранична полиция и Агенция "Митници".

В момента се прави правен анализ, който ще е готов до дни и който ще посочва плюсове и минуси на трите възможни варианта за компанията - търговско дружество, държавно предприятие или организационна структура в рамките на Агенция "Пътна инфраструктура":

„Ще преценим кой е най-обективният вариант - но единият от вариантите, една от трите структури ще е бъдещия оператор - ще управлява реално тол-системата, ще генерира приходите, които Агенция "Пътна инфраструктура" от твоя страна ще е изразходва за ремонти на републиканските пътища и изграждането на нови", обясни регионалният министър.

Нанков каза още, че с въвеждането на новите електронни винетки не очаква да паднат приходите. Няма намаление на приходите от винетки и тази година, след като вече могат да се купуват тримесечни стикери и предстои да бъдат въведени "уикенд винетки".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.