• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света

Българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света

/КРОСС/ На 14 февруари съвпадат три празника - църковният за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и католическият празник на Свети Валентин.

Според директора на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев площта на лозята у нас се увеличава, увеличават се и винарските изби, а българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света: "Има 264 изби, които работят в страната. Произведено количество вино - 127 000 000", каза Коев пред БНР и допълни, че от това вино се изнасят между 58 и 62 000 000 литра на година. "А 120 000 000 литра е консумацията на вино в страната. Само 5 000 000 е вносът. Само за справка - Франция - лидер в световното винопроизводство, най-добрите, най-големите - 47% от консумацията на вино във Франция държи чуждия пазар, в рамките на тези 47% е и българско вино", каза още Коев.

Единственият Институт по лозарство и винарство у нас, който е в Плевен, отбелязва днешния празник на лозаря, популярен като Трифон Зарезан. Плевенският Институт по лозарство и винарство е прочут с новите си сортове грозде, лозов посадъчен материал и с иновативни технологии във винопроизводството. Там се намира и една от най-старите изби в страната.

"Самата традиция повелява да бъде зарязана лозата, а на мястото, където е зарязана лозата, да бъде полято с вино, за да има голям берекет", каза директорът на Института проф. Иван Пачев.

За Деня на Трифон Зарезан ще бъде открита нова винарска изба в село Овчарово. На празника ще присъстват специалистите от Лозаро-винарския комплекс в Тъpгoвищe, който стопанисва близо 10 хиляди декара лoзoви мacиви. Изпълнителният директор инж. Петко Матеев призовава държавните органи за по-голяма подкрепа за родното винопроизводство: "Примери за правителства, които се грижат за своите производители, това е Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се дава лиценз да се внесе от друга страна вино. Същото се отнася и за Румъния. Там има малко молдовски, малко български вина, останалите вина са си само техни. Същото се отнася за Унгария, за водката в Полша, за уискитата във Великобритания. "

Традиционните обичаи за Трифон Зарезан ще представят самодейци пред майсторите и посетителите в музея на открито "Етър" край Габрово. Фолклорна група от севлиевското село Богатово ще пресъздаде обредите на предците ни, които на този ден зарязвали лозите и избирали цар - стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино. В селата с развито лозарство на времето празнували с песни и свирни, извивали хора и слагали богати трапези. Смятало се, че колкото по-пиян е царят, толкова по-голямо ще е плодородието. Както се полага на днешния празник в чест на Св. Трифон, участниците във веселбата ще вдигнат наздравици с вино.

На днешния ден в Кюстендил, в центъра на града, доброволци раздават картички "Валентинки", които се изработват още от средата на януари в арт работилница в местно читалище:

Изработваха предимно "Валентинки" по случай празника, картички, които си ги взеха за техни приятелчета, родители, сърчица с послание за безопасна любов: "Любовта е повече от чувство. Тя е състояние на духа", "Животът е цвят, любовта - мед от него", каза ръководителят на арт работилницата Силвия Каралийска.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.