• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Съставиха списък на бозайниците, носители на рискови за човечеството вируси

Съставиха списък на бозайниците, носители на рискови за човечеството вируси

/КРОСС/ На учените е известно, че много от вирусните заплахи, които хората ще срещнат в бъдеще, вероятно ще дойдат от вируси, които вече съществуват, но живеят в други видове, особено бозайници. Животните-гостоприемници са изградили имунитет до някаква степен срещу тези вируси, но това не е така при хората. Ако вирусите попаднат в човека, резултатът може да се окаже пагубен, съобщава НаукаOFFNews.

Затова екип учени от EcoHealth Alliance състави каталог на всички познати вируси, преминаващи от животните към хората и определи кои от тях са най-опасни за прехвърляне върху хората, съобщава Phys.org. Учените освен това определиха тропическите региони като най-рискови за разпространението на тези вируси - това са Централна и Южна Америка, Западна и Централна Африка и Югоизточна Азия.

Проучването е публикувано в списание Nature.

За да съставят подобен каталог, учените първо създават база данни с информация за 754 вида бозайници, които представляват 14% от всички познати видове. Те също така прибавят приблизително 600 познати вируси, които засягат бозайниците (от които една трета са познати като прехвърлящи се върху хората), както и кои животни засягат . След това създават математически модели, които да предоставят информация за зоонозните вируси.

Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. С тези вируси се обясняват възникналите през последния век тежки епидемии като свинския и птичи грип, както и вируса САРС.

Моделите показват, че вероятността от заразяване със зоонозни вируси зависи силно от самите видове и тяхното разположение по земния глобус. Най-голям брой вируси, опасни за човека, се оказва, че се пренасят от прилепите, а районите, където това най-вероятно може да стане, са Южна и Централна Америка. Приматите представляват втора по големина рискова група, особено в Централна Америка, Африка и Югоизточна Азия. Гризачите са на трето място с най-висок риск в Северна и Южна Америка и Централна Африка.

Предвид на факта, че прилепите и гризачите мигрират из целия свят, тоест огнището на заразата не е фиксирано до едно местообитание, а в същото време хората продължават да проникват по места, богати на биологични видове, зоонозните вируси все по-трудно ще бъдат контролирани. Освен това е невъзможно заразените да бъдат подложени на карантина, защото не при всички симптомите се улавят веднага.

Информацията за разположението на видовете-преносители на зоонозните вируси се събира с цел в бъдеще да бъде използвана за прогнозиране къде е най-вероятно да се появи следващата пандемия и кои видове са най-вероятните й преносители, изтъква главният автор на проучването Петер Дашак (Peter Daszak), председател на EcoHealth Alliance.

"Ако сте организация, която проучва спирането на следващата Ебола - а ние знаем, че има стотици други вируси Ебола, които не сме открили на планетата - този списък ще ви насочи къде може да бъде", обяснява Дашак. "И след това може да насочите програмите си към изучаването на тези вируси, и ако ги откриете, можете да определите дали има вероятност да заразят хората", допълва той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А за вирусите разпространявани от ДС-прасетата има ли нещо?! Напр. ДС-прасьо КараКочината?! Как се унищожават?!

24.06.2017 17:19:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.