- 02 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8248
- GBP / BGN 2.2881
- CHF / BGN 1.9984
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 19°C
Аспержите – тайно оръжие за добро здраве
01 Септември 2019 | 09:09
/КРОСС/ С какво тези зеленчуци са толкова полезни и защо е хубаво понякога да ги включвате в своето хранително меню? За всички ползи от консумацията на аспержи, научете сега:
Съществуват три разновидности на аспержите: американски и британски, които сазелени, френски в лилав цвят и испански и холандски аспержи, които са оцветени в бяло. Най-разпространените аспержи са зелените, белите са по-трудни за отглеждане, а лилавите са по-малки и с по-плодов вкус.
Смята се, че за пръв път тези зеленчуци са били култвирани преди около 2500 години в Гърция. Тяхното наименование дори произлиза от гръцки език и означава „стъбло“. В началото аспержите били използвани в природната медицина, известни със своите полезни действия.
Интересен факт е, че римският император Октавиан Август дори създал „Флот на аспержите“, когато зеленчуците трябвало да бъдат отнесени в Алпите и по този начин да се замразят за зимата. Зазначението на аспержите в древността говори наличието на рецепта именно с тази храна, открита в стара готварска книга от 3-ти век след Христа.
Французите започнали да отглеждат аспержите през 1400 година, а англичаните и германците – около век по-късно. Вкусните и питателни зеленчуци пък станали известни в САЩ около 1850 година.
Днес най-големият производител на аспержи е Китай.
Защо аспержите са толкова специални?
В тях се съдържат много полезни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин В6, витамин А, витамин С и витамин В1, известен още като тиамин. Ето защо аспержите са едни от най-здравословните зеленчуци, които човек може да консумира.
Освен това те са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, заради които и са били използвани в медицината още преди векове. Освен в борбата със свободните радикали, аспержите помагат и при проблеми със сърцето, храносмилането и костите.
Важно е да споменем също така, че в аспержите не се съдържат почти никакви мазнини, а количеството калории е изключително малко(само 20 калории в пет стъбла). Въглехидратите също са ограничени, а натрият – изобщо липсва.
Количество на полезните хранителни вещества (в препоръчителни дневни стойности):
20 калории в една чаша
2 грама протеин
60% фолиева киселина
38% витамин К
20% витамин С
15% витамин В1 (тиамин)
10% витамин В6
8% витамин А
6% витамин В2 (рибофлавин)
5% витамин B3 (ниацин)
2% калций
4% магнезий
4% мед
Здравни ползи от консумацията на аспержи:
- Добър източник на фибри и протеини, които са от съществено значение за доброто храносмилане и за имунитета;
- Съдържат редицапротивовъзпалителни съединения, които предпазват от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания;
- Източник на антиоксиданти, включително един, наречен глутатион, който е известен като защитник на кожата. Той я предпазва от вредите на слънцето, от замърсявания, както и от стареене.
- Витамин К в аспержите действа добре върху съсирването на кръвта и укрепването на костите;
- Съдържат уникалният въглехидрат инулин, който помага за по-доброто абсорбиране на хранителните вещества, както и намалява риска от рак на дебелото черво;
- Богат източник на витамини от група В, които са известни със свойството да регулират нивата на кръвната захар;
- Проучванията сочат, че белите аспержи са по-полезни от зелените си събратя. Най-голямата „ценност“ се крие в техните стъбла, които съдържат витамин А за по-добро зрение, калий за по-безпроблемно функциониране на бъбреците и микроелементи, които помагат за повишаване на имунитета.