• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Аспержите – тайно оръжие за добро здраве

Аспержите – тайно оръжие за добро здраве

/КРОСС/ С какво тези зеленчуци са толкова полезни и защо е хубаво понякога да ги включвате в своето хранително меню? За всички ползи от консумацията на аспержи, научете сега:

Съществуват три разновидности на аспержитеамерикански и британски, които сазеленифренски в лилав цвят и испански и холандски аспержи, които са оцветени в бяло. Най-разпространените аспержи са зелените, белите са по-трудни за отглеждане, а лилавите са по-малки и с по-плодов вкус.

Смята се, че за пръв път тези зеленчуци са били култвирани преди около 2500 години в Гърция. Тяхното наименование дори произлиза от гръцки език и означава „стъбло“. В началото аспержите били използвани в природната медицина, известни със своите полезни действия.

Интересен факт е, че римският император Октавиан Август дори създал „Флот на аспержите“, когато зеленчуците трябвало да бъдат отнесени в Алпите и по този начин да се замразят за зимата. Зазначението на аспержите в древността говори наличието на рецепта именно с тази храна, открита в стара готварска книга от 3-ти век след Христа.

Французите започнали да отглеждат аспержите през 1400 година, а англичаните и германците – около век по-късно. Вкусните и питателни зеленчуци пък станали известни в САЩ около 1850 година.

Днес най-големият производител на аспержи е Китай.

Защо аспержите са толкова специални?

В тях се съдържат много полезни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин В6, витамин А, витамин С и витамин В1, известен още като тиамин. Ето защо аспержите са едни от най-здравословните зеленчуци, които човек може да консумира.

Освен това те са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, заради които и са били използвани в медицината още преди векове.  Освен в борбата със свободните радикали, аспержите помагат и при проблеми със сърцето, храносмилането и костите.

Важно е да споменем също така, че в аспержите не се съдържат почти никакви мазнини, а количеството калории е изключително малко(само 20 калории в пет стъбла). Въглехидратите също са ограничени, а натрият – изобщо липсва.

Количество на полезните хранителни вещества (в препоръчителни дневни стойности):

20 калории в една чаша
2 грама протеин
60% фолиева киселина
38% витамин К
20% витамин С
15% витамин В1 (тиамин)
10% витамин В6
8% витамин А
6% витамин В2 (рибофлавин)
5% витамин B3 (ниацин)
2% калций
4% магнезий
4% мед

Здравни ползи от консумацията на аспержи:

  • Добър източник на фибри и протеини, които са от съществено значение за доброто храносмилане и за имунитета;
  • Съдържат редицапротивовъзпалителни съединения, които предпазват от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания;
  • Източник на антиоксиданти, включително един, наречен глутатион, който е известен като защитник на кожата. Той я предпазва от вредите на слънцето, от замърсявания, както и от стареене.
  • Витамин К в аспержите действа добре върху съсирването на кръвта и укрепването на костите;
  • Съдържат уникалният въглехидрат инулин, който помага за по-доброто абсорбиране на хранителните вещества, както и намалява риска от рак на дебелото черво;
  • Богат източник на витамини от група В, които са известни със свойството да регулират нивата на кръвната захар;
  • Проучванията сочат, че белите аспержи са по-полезни от зелените си събратя. Най-голямата „ценност“ се крие в техните стъбла, които съдържат витамин А за по-добро зрениекалий за по-безпроблемно функциониране на бъбреците и микроелементи, които помагат за повишаване на имунитета.
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.