• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Властта поиска застрояване и на Витоша

Властта поиска застрояване и на Витоша

/КРОСС/  Действащият план на природен парк "Витоша" ще бъде променен така, че да бъдат подменени лифтовете и влековете, а след това ще бъде променен и Законът за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти днес заедно с министъра на околната среда Нено Димов и председателя на общинския съвет Елен Герджиков, съобщава 24novini.bg

Те обявиха обаче, че за момента не се предвижда на промените да се прави екооценка.
Именно това взриви природозащитниците. От Коалицията "Да запазим България" обявиха, че след Пирин от властта искат да застроят и Витоша.

В интернет се появиха призиви за протести.

Димов все пак обяви, че едва ли процедурата ще завърши "тази зима".

От "Витоша ски" пък твърдят, че имат проект за подмяна на всички лифтове за между 50 и 70 млн. евро, като са готови да започнат работа още утре и че не предвиждат изграждането на нови съоръжения.

Концесионер на ски зоната е свързаното с "Витоша ски" акционерно дружество "Юлен", което пък според премиера Бойко Борисов е на съсобственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Промяната в плана на Пирин беше внесена от Димов и приета от Министерския съвет на заседанието им между Коледа и Нова година и предизвика масови протести. Впоследствие Върховният административен съд отмени решение на кабинета заради липсата на екооценка на плана.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Давид

Поредните лъжи, които целят да дезинформират обществото. Министър Нено Димов много ясно обясни защо са необходими промени в Плана за управление на ПП "Витоша" и в Закона за горите. Причината е, че действащият план за управление на ПП “Витоша“ не позволява да се подменят съоръженията. И също така каза: “Тази промяна трябва да се мине през съответната процедура, експерти трябва да се произнесат, след което тя трябва да разреши. Защото в момента, това не е разрешено. След подобно нещо, ако има инвестиционно намерение, се минава през всичките необходими стъпки на екологична оценка, оценка за съответствието и по-късно оценка за въздействие на околната среда“ Всичко останало са долни лъжи и манипулации.

03.10.2018 08:50:43

Коко

Няма да е зле да вземат да обновят лифтовете. Определено не става дума за застряване на парка.

02.10.2018 19:10:03

Стефан

Отново се правят лъжливи внушения за застрояване, което няма нищо общо с това да се подменят лифтовете.

01.10.2018 20:24:31

Валя

По-добре да се подменят лифтовете, пък тази екооценка е излишна като се има предвид, че най-важното ни е човешкият живот

01.10.2018 15:55:13

Атанас

Подмяната на 50 и 60-годишните лифтове на Витоша с нови ли е застрояването според Вас? Много манипулативно заглавие, Крос! Явно цели да обслужи "зелените" интереси на Иво Прокопиев и Тома Белев, които са против развитието на зимен туризъм у нас и против модернизацията и достъпността на Витоша за туристи и посетители!

01.10.2018 12:52:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.