• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Визовият скандал между Вашингтон и Анкара доведе до спад на турската лира

Визовият скандал между Вашингтон и Анкара доведе до спад на турската лира

/КРОСС/ Турската лира се оказа под силен натиск от продажби в началото на търговията в понеделник, след като в неделя САЩ и Турция обявиха, че престават да издават една на друга неимиграционни визи. Тази ескалация на съществуващите и към момента различия между съюзниците в НАТО би могло да засегне хиляди пътници, съобщава БНР.

Първата стъпка беше предприета от посолството на САЩ в Анкара, което обяви, че неотдавнашни събития принудиха правителството на Съединените щати да преосмисли ангажимента на Турция да гарантира сигурност на американския дипломатически персонал и на американската собственост. Обработването на неимигрантски визи ще бъде спряно, за да се сведе до минимум броя на посетители, докато приключи стартиралата проверка, посочи посолството.

Само няколко часа по-късно турското посолство във Вашингтон направи почти идентично изявление, че ще спре неимигрантските визови услуги на мисиите си в САЩ, докато бъде преоценена сигурността след "неотдавнашните събития". Посолството на властите в Анкара заяви, че спирането ще се прилага за визи, поискани в САЩ, както и за тези, които се търсят на турските граници.

Трябва да се има предвид, че през 2016-а година посолството на САЩ в Анкара и консулството в Истанбул издадоха 113 240 неимигрантски визи и 4 834 визи за имигранти.

Разразилият се визов скандал между САЩ и Турция доведе до драматична обезценка на турската лира в началото на днешната търговия с над 4% към 9-месечно дъно от около 3,82 лири за един щатски долар. Последва париране на част от първоначалните загуби, като при старта на европейската търговия доларът поскъпва с 2,53% към 3,7063 турски лири, но остава недалеч от сутрешния многомесечен връх и малко под рекордния връх от началото на годината около 3,9400 нивото (исторически връх от 11-и януари 2017 година).

В същото време еврото поскъпва с над 2% към 4,3312 турски лири, след като в началото на деня дори удари за кратко нов исторически връх около 4,4485 нивото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.