• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Отличиха млади изобретатели

Отличиха млади изобретатели

/КРОСС/За да стимулират креативните младежи, от Националния институт за образование при фондация ,,Миню Балкански" за втора поредна година отличиха млади изобретатели. Ученици от София, Пловдив, Русе и Сливен получиха много повече от признание за своите опити - те спечелиха нова техника, с която да продължат да експериментират, съобщи БНТ.

Когато сме жадни пием чаша вода, но как да сме сигурни, че в тази кана има само вода, и то чиста. Един млад изобретател може да го докаже и то единствено чрез шума от водата.

Григори Матеин - изобретател, ученик в Първа немска гимназия, каза: "Ето това е шума, който ние изследваме".

За нас това е нормален шум - чуваме го когато си правим чай. За Григори е доста повече - носител е на много информация. Момчето нагрява водата с 40 вата мощност. Затваря я в звукоизолирана кутия и записва с микрофон шума. Така доказал, че звукът от балончетата, които се отделят на повърхността на нагревателя е различен. Малките сферички се пукат по-бързо или по-бавно, ако във водата има примеси.

Григори Матеин - изобретател, ученик в Първа немска гимназия: "С този метод се засичат концентрации на спирт от 0,1 % алкохол в чиста вода и това е различно от обикновената чиста вода".
Но Григори не е сам, има си съмишленик. Преди година приятел завел момчето във Факултета по физика при професор Пашов - от тогава не са спирали с изследванията на вода. Събрало ги любопитството и продължават с проектите.

Проф. Асен Пашов - преподавател по физика във Факултета по физика към СУ: "Плановете са ни да изследваме други течности с други примеси и да видим кои други примеси влияят на спектъра на шума във водата и след това да преценим дали този метод може да намери някакво практическо приложение".
Григори Матеин - изобретател, ученик в Първа немска гимназия: "След още доста изследвания е възможно да правим разлики надявам се между чиста вода и мръсна вода и това може да се приложи в екологията. И бензини, различни видове бензини - това може да се приложи в индустрията".

Извън лабораторията и науката младият изобретател е ученик в 12 клас в немската гимназия в София и вече чертае планове за бъдещето - свързани отново с физиката и експериментите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.