• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Корнелия Нинова: Тровят жители на община Ботевград с непречистена вода

Корнелия Нинова: Тровят жители на община Ботевград с непречистена вода

/КРОСС/ „Констатирани са незаконни включвания и байпасни връзки по ВиК трасето около язовир „Бебреш", обяви на пресконференция в Ботевград народният представител от „БСП лява България" Корнелия Нинова.
Тя представи данни, според които на 17 декември 2014 г. „Напоителни системи ЕАД - София клон", което е 100% държавно дружество към Министерство на земеделието и храните, e внесло жалба до главния прокурор Сотир Цацаров. За да подкрепят тази своя жалба с доказателства, предварително наемат лицензираната фирма „Хидро Софт Проект" ЕООД, която е изготвила експертно становище. Нинова се позова на тези данни, според които са констатирани незаконни включвания и байпасни връзки, които години назад черпят незаконно хиляди литри вода и по този начин се нанасят щети на „Напоителни системи", както и на населението на водоснабдяваните населени места.

„Не са фактурирани милиони кубически метри вода за години назад. Моралните щети се изразяват в това, че в определен момент обемът на язовир „Бебреш" би се оказал недостатъчен за задоволяване на първостепенните питейно-битови нужди на населението, вследствие на незаконни и нерегламентирани черпения на вода", каза Нинова.

Според нея ако тези байпаси не бъдат премахнати, не може да се планира обемът на водата, той може да се окаже недостатъчен и това да доведе до режим на водата.

Третата констатация сочи, че чрез незаконните байпаси населението се захранва с условно чиста вода, която не се пречиства през пречиствателните съоръжения, а се подава директно до потребителите като питейна вода. „Според експертите това създава риск от хигиенно-епидемиологична гледна точка, използването на тази вода създава условия за развитието на инфекциозни болести за населението", заяви Нинова.

По думите й от хората се събират не само такси за потребление на вода, но и за пречистване на водата както е било до миналата година. „Тези такси не се отчитат на „Напоителни системи" и на държавата. Къде отиват и къде потъват, само може да гадаем. Общинското ВиК, общинската администрация и кметът тровят жителите на общината с непречистена вода. На второ място, те си плащат за това, че ги тровят", отбеляза Корнелия Нинова.

Нинова е внесла питане по този казус до министъра на земеделието и храните и до министъра на здравеопазването за мерките, които ще бъдат предприети по линия на гарантиране на здравето на населението на община Ботевград.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.