• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

РЗИ-Перник: Пробите на водата са добри с изключението в кв. "Проучване"

РЗИ-Перник: Пробите на водата са добри с изключението в кв. "Проучване"

/КРОСС/ Не водният режим е причината двата блока и детската градина в квартал "Проучване" да останат без вода, а наличие на зараза заради с ешерихия коли водопровод.

Втори ден жителите на няколко блока в квартала са без вода. Експерти взимат и проби. Подмяната на водопровода, който не е сменян от 30 години, е в ход. Четирима души са в болница, след като има съмнения, че са консумирали негодната за пиене вода.

Хората, с които екипът ни успя да разговаря тази сутрин обаче казаха, че и те имат стомашночревни проблеми, а това е един от симптомите при зараза с ешерихия коли. Затова много от тях споделиха, че днес ще посетят лекар.

Инженерът на текущия ремонт Росен Прокопиев, каза, че веднага след като е установено, че има авария, е докарана водоноска, осигурена е минерална вода и се е започнала работа по подмяна на трасето.

Хората твърдят, че са се обадили да сигнализират за проблема, но от ВиК не са реагирали. А водата воняла.

Сигналът за водата е подаден на 17 декември, а е спряна едва преди Бъдни вечер. Оттогава жителите на двата блока и детската градина са без вода. Има докарана една водоноска в квартала, но хората се оплакаха, че е малка и не могат всички да се снабдят с вода.

Явор Чаушев, директор на Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Перник: Проби са взети от пет пункта в квартала след постъпване на сигнал от жители на 23 декември. Всички проби са добри - водата е годна за пиене, с изключение на тези, които снабдяват блок 12 и 13, както и детската градина.

Водата им е с нарушени цвят и мирис и в нея има бактерията ешерихия коли във връзка с възникнала авария, добави експертът.

Явор Чаушев: Текат действия за отстраняване на аварията. Връчено е предписание на управителя на ВиК дружеството за вземане на незабавни мерки и спиране на водата до отстраняване на проблема.

Бактерия може да попадне във водата по различен начин, коментира Чаушев и добави, че на въпроса трябва да отговорят от ВиК дружеството.
Заразените хора са приети в болница със симптоми на отпадналост, гадене, повръщане.

Явор Чаушев: Оказа се, че аварията е доста сериозна. Щом се отстрани аварията, ще бъдем уведомени веднага, за да се вземат проби.

От дружеството обещават аварията да бъде отстранена в най-кратки срокове, а резултатите от пробите излизат за 1 ден, каза още той.

От Общината обещаха, че до 22 ч. днес вода в домовете на хората ще има.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.