• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Фенове на гребните спортове в бързи води се събират на събор в Кресненско дефиле

Фенове на гребните спортове в бързи води се събират на събор в Кресненско дефиле

/КРОСС/ Българското каяк общество ще събере любителите на гребните спортове в бързи води на Седмия национален събор „Каяк в бързи води 2015", който ще се проведе на 5 септември на река Струма. Стартът на събитето ще бъде даден в 11:00 ч. в района на Кресненското дефиле при първия тунел.
И тази година състезателният елемент ще е насочен към отборно спускане по целия участък на река Струма в района на Кресненското дефиле. Основният акцент ще е отборната надпревара с едноместни каяци, но тази година ще има и от небезизвестните надуваеми двуместни лодки, които са по-достъпни за хората, заради стабилността си и лесното управление. Така каякарите, както и техните приятели и сподвижници, ще имат възможността да се спуснат заедно по трасето. В следобедните часове, в участъка на къмпинг зоната, ще бъде предоставена възможност и на най-малките да премерят сили, като застанат редом с родителите си в една лодка и преминат през специално изработено за тях трасе.
Събитието се организира ежегодно от Българско каяк общество, което е сдружение с нестопанска цел. Членовете му вече над десет години спомагат за популяризирането на спусканията в бързи води, като организират информационни кампании и курсове за обучение. През изминалите години са се доказали като неуморни защитници на реките и нееднократно, съвместно с други НПО-та, са се противопоставяли на унищожаването с ВЕЦ на реките в България. Лошото стопанисване и пословичното беззаконие по реките са факти, които каякарите не могат да приемат и те помагат винаги, когато има възможност.
Спусканията в бързи води стават все по-популярни в световен мащаб. Начинанието дава рядката възможност на човек да се докосне до стихиите на дълбоките каньони и да намери общ език с тях. Все още има прекрасни непристъпни кътчета по света и каяк туризмът е един от начините те да бъдат достигнати. Всичко това изисква не леко обучение и голямо търпение, докато бъдат натрупани знание и опит, но това се отплаща напълно. В България се развива на хоби ниво и ако смятате, че ще се справите с дългите пътувания, постоянно мократа екипировка и студените температури, то остава само да се свържете с Каяк обществото и да се впишете в редиците им.
Каякът в бързи води произхожда от спортната си разновидност "воден слалом". Изоставен като дисциплина в България през последните десетилетия, въпреки че е олимпийска дисциплина, на този спорт му предстои да се развива наново. Вече има инициатива и опити на няколко наши професионални гребци да възобновят дейността и да се впишат в редиците на професионалния спорт. За целта е нужно преди всичко подкрепа от държавните администрации за изграждането на адекватни и безопасни съоръжения за тренировки и състезания. Каякарите от Българското каяк общество също имат нужда от тях и затова често застават зад тази идея.
През последните години, покрай наводненията, често се е налагало да си сътрудничат с отговорните институции и в някои случаи са оказвали безценна помощ при издирвателни дейности. Безопасните терени биха спомогнали и за обучаване на спасителни екипи, като им се създаде среда, в която да отработват техники за спасяване. За всичко това ще е нужно много търпение и работа.
В повечето големи градове има клубове, които развиват спорта в бързи води и броят на любителите нараства всяка година. Националният събор по каяк в бързи води е едно от основните събития и цели да обедини всички, както и да спомогне за развитието и популяризирането на спорта.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.