• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Празнуваме Богоявление, Йордановден

Празнуваме Богоявление, Йордановден

/КРОСС/ На Йордановден Българската православна църква чества кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В 10 часа велик Богоявленски водосвет ще бъде отслужен от Негово Светейшество патриарх Неофит в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Богоявленската вода се носи вкъщи и се пази за лек през цялата година. Отец Антоний Милушев - свещеник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" припомня, че с миналогодишната светена вода може да се полее цвете, но в никакъв случай да не се изсипва в канала.

"Няма проблем човек да си я пази тук даже в канцеларията, имаме една на седем години горе-долу. Не е изгубила своите качества", каза отец Милушев.

В мига, в който Свети Йоан Кръстител и Христос стъпили във водите Бог разкрил себе си, своята съкровена същност. Затова и църквата е нарекла това тайнствено събитие Богоявление.

"И в момента, в който Йоан кръщава Исус, отварят се небесата и гълъб слиза от нея. Първо виждаме сина във водата. В гълъба виждаме светия дух и глас от небето прогърмява - този е моя син, в който е моето благоволение. Това вече е Бог отец, който говори. Господ ни се явява във вида си, в който е на Троица - на отец, син и Свети дух", обясни отец Антоний Милушев.

Най-тържественият момент при честването на празника е хвърлянето на кръста във водата. Разпространено е вярването, че този, който го извади, няма да страда от болести през следващата година.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен от 11 часа пред паметника на Незнайния воин в София.

Ще бъде отслужен водосвет на знамената-светини, бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски" и военни поделения. На ритуала ще присъстват президентът Румен Радев, както и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и висши военни.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон Първи преди битката при Ахелой през 917 година. Традицията е възобновена след Освобождението до 1946 г., припомнят от МО. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен във всички гарнизони на Българската армия.

И в Ловеч с Велик водосвет и освещаване на войнските знамена ще бъде отбелязан Йордановден.

Традиционното честване на Богоявление в града ще започне от 9 часа с Василиева света литургия, която ще бъде отслужена в  катедралата "Св. Св. Кирил и Методий".  В 11.00 часа пред храма ще бъдат осветени  войнските знамена на военните формирования в Ловеч и Троян. Ловчанският митрополит Гавриил ще хвърли във водите на река Осъм Богоявленския кръст.

В Калофер на Богоявление мъжете, облечени в народни носии, играят хоро в ледените води на Тунджа. Който от тях хване кръста го предава на най-малкия участник в ритуала. Традицията ще бъде спазена и тази година.

"Мъжко хоро" ще бъде направено за първи път на Йордановден в община Малко Търново. Над 13 души се очаква да се включат хорото, обясни кметът на общината Илиян Янчев:

"На водопада, който е до село Стоилово, само на няколко километра от Малко Търново, там ще бъде направен водосвет и ще се хвърли кръстът от 11,30 ч. и се тръгва от Малко Търново , за да може в 12 часа да се хвърли кръста".

В Бургас честванията ще започнат от 8,30 ч. с празнична Света литургия в храма "Свети Кирил и Методий" от Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще започне от 12 часа. Очаква се в него да се включат около 40 участници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.