• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Битката за миналото е битка за бъдещето

Битката за миналото е битка за бъдещето

/КРОСС/ В съвременния свят се води жестока борба за миналото, а това означава за настоящето и за бъдещето. Хората, които фалшифицират историята, не само я променят, но определят и бъдещето, каза проф. Елена Пономарьова, д-р на политическите науки, участник в международната конференция, посветена на 75-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, в интервю за БНР.

В историческата наука на Русия няма единна гледна точка към Втората световна война и Великата отечествена война, изтъкна Пономарьова: „Ние трябва да се борим с фалшификациите и да опровергаваме неистините както в самата Русия, така и извън нея. Въпреки това повечето историци поддържат тезата за великата победа. Без тази победа над фашизма съвременна Европа нямаше да представлява това, което е днес. Опровергавайки фалшификациите на историята за Великата отечествена война, ние всъщност спасяваме Европа от реабилитацията на фашизма".

Според акад. Андрей Фурсов, кандидат на историческите науки и друг участник в научния форум, най-голямата лъжа, свързана с Втората световна война, е опитът да се пренесе вината за започването й върху Съветския съюз. Единият аргумент в тази теза е пактът „Рибентроп-Молотов", но Съветският съюз е бил последната европейска държава, сключила подобен мирен договор с Хитлер, подчерта историкът. По думите му, друга линия, по която вървят лъжите, е тази, че Сталин е готвел нападение срещу Германия, но Хитлер го е изпреварил: „Опитът да се докаже, че народът е победил във войната въпреки сталинската система е вид социална шизофрения. Народът извън системата е просто тълпа. Дали ни харесва, или не - побеждава системата. От тази гледна точка сталинската система победи хитлеровската".

В началото на май 1941 г. Сталин прекрасно е знаел кога ще бъде нападнат Съветския съюз. Но е бил ограничен политически и военно в действията си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кой ти ги дава тия фалшиви данни бе, другарю дзе Дун?

22.05.2016 09:26:52

Мао

Сталин бил ограничен в действията си , по голямо малоумие не бях чел , ако е имало някой с неограничени права това е именно Сталин , апропо в началото на 41г. вермахта е разполагал с 3500 танка , а червената армия с 23000 танка , това за какви ограничения говори ..... при самолетите съотношението е същото . Царе са руснаците да изопачават историята , да крият истината и после все другите им били криви .

20.05.2016 13:46:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.